Кабінет Міністрів України розглядає можливість надання державою коштів бюджетникам для першого внеску при купівлі квартир за програмою «Доступне житло».

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив Прем'єр-міністр України Микола Азаров під час зустрічі з працівниками освіти з нагоди Дня вчителя.

«Виникла проблема, що не завжди наші бюджетники можуть внести цей перший внесок, який обчислюється близько 100-150 тис. гривень. Ми обговорювали на уряді це питання, як його вирішити з погляду наших лікарів, тому що у нас в сільській місцевості дуже важко із забезпеченням наших лікарень лікарями, з вчителями теж є проблема, особливо в невеликих населених пунктах. І ось зараз ми опрацьовуємо таке рішення: або всю частину початкового внеску візьме на себе держава, або певну частину», - сказав М.Азаров.

Відео дня

Він зазначив, що вирішення цієї проблеми залежатиме від можливостей держави, а внесення державою частини початкового внеску для бюджетників можливо також залежатиме від матеріального становища сім'ї.

За словами М.Азарова, сім'ї бюджетників, і зокрема вчителів, мають різний склад. Один з членів сім'ї може мати достатній дохід, і в цьому випадку держава не доплачуватиме за таку людину.

Як повідомляв УНІАН, за даними Мінрегіонбуду, станом на початок вересня ц.р. в рамках урядової програми «Доступне житло» укладено 336 договорів про надання часткової компенсації відсотків і профінансовано 335 кредитів на загальну суму більш як 79 млн. грн.

Довідка УНІАН. 25 квітня 2012 року Кабінет Міністрів України своєю постановою №343 затвердив Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Кредити надаватимуться на строк до 15 років у гривнях під не більш як 16% річних на момент видачі кредиту. Часткова компенсація відсотків визначається в розмірі процентної ставки за користування кредитом мінус 3 п.п. річних. 3 серпня 2012 року Президент України В.Янукович підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння іпотечному кредитуванню».

У Державному бюджеті 2012 року на компенсацію процентної ставки за цією іпотечною програмою передбачено 1 млрд грн.

Кабінет Міністрів України передбачив у проекті державного бюджету на 2013 рік 1 млрд грн на програму здешевленої іпотеки для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов.