Кабінет Міністрів України пропонує виключити із законодавчих актів положення, що стосуються державної реєстрації операцій, у зв'язку з введенням з 1 січня 2013 року нових правил реєстрації речових прав на нерухомість.

Про це йдеться в законопроекті №1177 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з впровадженням державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», внесеному до парламенту 26 грудня 2012 року.

Як йдеться в пояснювальній записці до документа, пропонується також доповнити відповідні норми положеннями, що визначають порядок придбання, переходу й припинення права власності та інших речових прав на нерухоме майно.

Відео дня

Зокрема, відповідні зміни планується внести до Цивільного кодексу України, Земельного кодексу України, Сімейного кодексу України, законів «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про іпотеку», «Про фінансово-кредитні механізми та управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю», «Про забезпечення вимог кредиторів і реєстрацію обтяжень», «Про кооперацію», «Про цінні папери та фондовий ринок», «Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, розміщених на них, які знаходяться в приватній власності, для суспільних потреб або у зв'язку із суспільною необхідністю».

Як повідомляв УНІАН, із 1 січня 2013 року реєстрацію речових прав на нерухомість проводитимуть органи Державної реєстраційної служби України (Укрдержреєстр) замість Бюро технічної інвентаризації.

З 1 січня 2013 року відповідати за видачу документів на землю будуть Центр Державного земельного кадастру і Держземагентство. При цьому реєструвати право власності та інші права на землю будуть державні кадастрові реєстратори в районах і містах обласного значення.

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 21 листопада 2012 року прийняв низку рішень щодо вдосконалення й спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок і прав на нерухоме майно.