В Алупці київська фірма-забудовник позбавила доступу до моря санаторій ім. Боброва для хворих на туберкульоз дітей - місцеві жителі припускають, що до спроби незаконного захоплення пляжу причетний колишній голова Адміністрації екс-президента Леоніда Кучми Віктор Медведчук, чий маєток розташований неподалік від санаторію.

Про це пише сьогодні газета "Дзеркало тижня. Україна" 12 січня.

За інформацією видання, фірма-орендар київське ТОВ "Консул-Україна" спорудило огорожу по схилу, що веде до набережної та пляжу.

Відео дня

Як повідомив мер Алупки Дмитро Карнаух, за договором оренди, підписаним попереднім міським головою Андрієм Харитоновим, фірма отримала 0,7 га в оренду на 45 років під обслуговування споруд і будівництво рекреаційного комплексу.

Передана в оренду ділянка входить у межі території санаторію, площа якої рішенням міськради Алупки в 2007 році була зменшена в два рази. Незважаючи на те, що це рішення Окружним адмінсудом АРК і Вищим господарським судом України було визнано незаконним, укладені на його підставі договір оренди й передачі ділянок у власність не скасовані.

Більш того, як зазначає газета, А.Харитонов із землевпорядником і архітектором міста були заарештовані й засуджені за незаконне розпорядження землями санаторію ім. Боброва, але мера було звільнено від покарання за амністією в листопаді минулого року.

Як встановило журналістське розслідування, ТОВ "Консул-Україна" в червні минулого року змінило засновників. Основна частка статутного фонду належить ТОВ "Інвестиційна компанія "Спорт-тур", яка, через ланцюжок засновників, афільована з одним із засновників відомої Міжнародної адвокатської компанії "Бі-Ай-Ем" Олександром Мошинським. Вона створювалася у середині 90-х так званою "київською сімкою" бізнесменів, серед яких – Віктор Медведчук, брати Суркіси, Валентин Згурський, Богдан Губський, Юрій Лях, Олександр Мошинський та інші.

Видання зазначає, що по сусідству з санаторієм ім. Боброва знаходиться розкішна дача В.Медведчука, побудована на місці знесених корпусів протитуберкульозного санаторію ім. Баранова, завдяки оптимізації оздоровниць міжвідомчою комісією на чолі з колишнім віце-прем'єром Дмитром Табачником.

Алупкинці впевнені, що огорожа уздовж південної території Бобровки - спроба В.Медведчука прирізати до маєтку прибережну ділянку.