Суд зобов’язав приватне підприємство повернути столиці 0,16 га землі Київської фортеціГосподарський суд задовольнив позов прокуратури Києва та зобов’язав приватне підприємство повернути до комунальної власності 0,16 га землі на території історико-архітектурної пам'ятки Київська фортеця.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі столичної прокуратури.

Як зазначили у наглядовому відомстві, рішенням Київради у 2004 році земельну ділянку загальною площею 0,16 га та вартістю майже 4 млн грн на вул. Чигоріна, 59, у Печерському районі столиці було передано ТОВ «Три Богатирі» в оренду строком на 25 років для будівництва офісно-адміністративного будинку зі спортивними приміщеннями.

Відео дня

Водночас прокурорською перевіркою встановлено, що рішення Київради є незаконним, оскільки вказана ділянка розташована в центральному історичному ареалі Києва на території охоронної зони пам’ятки архітектури та містобудування національного значення – Васильківського укріплення Київської фортеці. Відповідно до постанови Ради міністрів УРСР від 06.09.1979 року, дану пам’ятку включено до переліку об’єктів, що перебувають під охороною держави, зазначили в прокуратурі.

Згідно з законодавством, землі історико-культурного значення належать до особливо цінних земель, будівництво на яких заборонено, підкреслюється в повідомленні.

Відтак за позовом прокуратури Господарським судом рішення Київради скасовано та визнано недійсним договір оренди з ТОВ «Три Богатирі». Окрім того, підприємство зобов’язано повернути землю у комунальну власність.