Строительные программы в Украине заморожены / Фото УНИАН

Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву закликає уряд України забезпечити фінансування практично заморожених житлових програм на рівні, передбаченому самими програмами. 

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції у четвер заявив директор Іпотечного центру в Києві і Київській області Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний.

“Програми цього року перебуватимуть у періоді стагнації. Втім все ж таки ми сподіваємося, що уряд і Верховна Рада під час перегляду бюджету за результатами першого півріччя врахують пропозиції фонду, Мінрегіону і представників Міжнародного валютного фонду, які стосуються необхідності виділення асигнувань з бюджету на реалізацію даних програм, оскільки вони несуть і соціально-політичний ефект, і мають економічний ефект”, - сказав Комнатний.

Відео дня

За його словами, кошти, що необхідні для реалізації програм, прописані в самих програмах, нічого більше для їх реалізації не потрібно. Зокрема, Комнатний повідомив, що для реалізації програми пільгового молодіжного кредитування необхідно виділити 600 млн грн, на “Доступне житло” - 200 млн. грн, а на здешевлення вартості іпотечних кредитів - 300 млн грн.

Крім того, за його словами, на реалізацію міської соціальної програми в Києві за пільговим молодіжному кредитуванню необхідно виділити з міського бюджету 12 млн грн, а з держбюджету - 30-35 млн грн на 2014 рік.

За даними Держфонду сприяння будівництву, представленими у прес-релізі, в 2014 році сумарно за всіма програмами, які реалізує відомство, в Київському регіоні було придбано лише 33 квартири. Разом з тим, загалом у 2013 році в столичному регіоні за допомогою державних житлових програм було продано майже 1 тис. квартир.

Читайте такожСтоличних забудовників можуть зобов'язати передавати місту частину житла

Як повідомляв УНІАН, віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимир Гройсман заявив, що уряд не має наміру безпідставно скорочувати фінансування житлових програм, включаючи іпотечні програми, якщо вони є ефективними. При цьому він зазначив, що всі житлові держпрограми будуть проаналізовані на предмет їх раціональності.

Водночас, у квітні Держфонд сприяння молодіжному житловому будівництву призупинив реалізацію державної програми «Доступне житло 70/30», яка передбачає компенсацію державою 30% вартості житла, у зв'язку з повною зупинкою державного фінансування програми.

За даними Мінрегіону, в Україні в 2013 році 6 тис. 742 сім'ї отримали житло за програмами доступного житла. З них 4 тис. 980 сімей отримали житло за програмами, які фінансуються через Фонд молодіжного будівництва.