Швейцария выделит Житомиру 190 млн гривень на энергоэффективность / Фото УНИАН

Уряд Швейцарської Конфедерації виділить Житомиру 14,5 млн швейцарських франків, що становить майже 190 млн грн, на поліпшення інфраструктури та систем енергоефективності міста.

Як повідомила прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіон) з посиланням на директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні Гвідо Бельтрані, виділення цих коштів передбачено проектом «Європейська енергетична нагорода» (European Energy Award, EEA).

Згідно з повідомленням, уряд Швейцарії визначив Житомир як наступне з міст України для впровадження цього проекту на конкурсній основі, а його реалізацію намічено протягом 2014-2017 років.

Відео дня

«Проект включає три компоненти: впровадження EEA на муніципальному та національному рівнях, відновлення систем центрального опалення в обраних районах і громадських будівлях, а також розширення потенціалу «Житомиртеплокомуненерго», - цитує Бельтрані прес-служба Мінрегіону.

Бельтрані також нагадав, що в червні 2014 року між Німецьким агентством міжнародного співробітництва (GIZ), яке працює над поліпшенням енергоменеджменту та енергомоніторингу в Житомирі, міськрадою та Швейцарським бюро співробітництва в Україні було підписано меморандум про взаєморозуміння щодо координації дій у ході реалізації проектів енергоефективності в Житомирі.

Читайте такожАмериканці виділять $13,5 млн на підвищення енергоефективності в Україні

Як повідомляв УНІАН, у 2011 році для реалізації проекту EEA за підтримки Швейцарії було відібрано місто Вінниця. Тоді повідомлялося, що загальна сума коштів, яка у 2011-2014 роках буде спрямована на виконання програми, становитиме 220,246 млн грн, в тому числі 176,196 млн грн - від Швейцарії.

Проект передбачає комплексну модернізацію системи теплопостачання, заміну старих труб тепломереж на попередньо ізольовані, виведення з експлуатації старих котелень з підключенням їх споживачів до більш потужних, встановлення сучасних та ефективних котлів (у деяких випадках на альтернативних видах палива), створення більше 100 індивідуальних теплопунктів та ін.

Читайте такожРегіонам України виділять 4 млн євро на підвищення енергоефективності

Довідка УНІАН. «Європейська енергетична нагорода» (European Energy Award, EEA) заснована Швейцарією в 1988 році. EEA на сьогодні є одним з міжнародних інструментів підтримки міст, енергетична політика яких спрямована на раціональне використання енергоресурсів та збільшення частки відновлюваних джерел енергії в їх енергетичному балансі. Станом на липень 2014 учасниками проекту EEA є понад 1,2 тис. міст у 12 країнах світу.