Депутаты запретили брать деньги за вступление в ОСМД / Фото УНИАН

Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону України „Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку” щодо недопущення порушення прав власників квартир та нежилих приміщень» (№ 2469а).

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 226 із 305 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Законом передбачено, що стягнення будь-яких внесків або платежів за вступ до ОСББ забороняється.

Відео дня

Членство в ОСББ набувається на підставі поданої письмової заяви власника (довіреної особи власника) за рішенням виконавчого органу об'єднання. Строк для ухвалення рішення встановлюється статутом і не може перевищувати 10 календарних днів з моменту подання заяви.

Власник вважається членом об'єднання, якщо у встановлений для прийняття рішення строк не отримає письмової відмови. Відмова у прийнятті до об'єднання має бути вмотивованою, містити конкретні підстави такої відмови та може бути оскаржена у судовому порядку.

Усі члени об’єднання мають рівні права у вирішенні будь-яких питань діяльності об’єднання незалежно від їхнього статусу, майнового і фінансового стану та інших ознак.

Читайте такожДепутати дозволили переводити дачні будинки у житлові

Рішення загальних зборів оприлюднюється на інформаційних стендах відповідних будинків, а також у будь-який інший передбачений статутом спосіб. Копії рішень загальних зборів надаються під розписку або направляються поштою (рекомендованим листом) на вимогу члена об'єднання або власника, який не є членом об'єднання, не пізніше трьох робочих днів з дня подання відповідної заяви.