Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) розглядає можливість введення дворівневого тарифу на електроенергію для побутових споживачів, який диференціюється залежно від обсягів місячного споживання.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив сьогодні в ході круглого столу представників НКРЕ і Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) заступник начальника управління цінової політики в електроенергетиці НКРЕ Руслан КАЙДАШ.

За його словами, зокрема, введення такого тарифу передбачає встановлення порогу споживання на рівні 150 кВт/чг в місяць. При цьому у разі перевищення даного обсягу електроенергія відпускатиметься за новим тарифом, у разі споживання до 150 кВт/г тариф збережеться на нинішньому рівні (24 коп. за кВт/г з ПДВ).

Відео дня

Р.КАЙДАШ відзначив, що дана схема передбачатиме застосування нового тарифу лише до обсягів електроенергії, спожитих понад поріг 150 кВт/г. «Тобто у разі споживання 170 кВт/г споживач платитиме за новим тарифом лише за 20 кВт/г», – пояснив він.

Також Р.КАЙДАШ відзначив, що на сьогоднішній день діючий тариф для населення компенсує витрати, пов`язані з виробництвом, розподілом і постачанням електроенергії, лише на 27%, тоді як, наприклад, в сусідній Росії цей рівень доходить до 73%.

НКРЕ також відзначає, що введення нових тарифів за запропонованою схемою істотно не позначиться на витратах населення, оскільки, за даними регулятора, на сьогоднішній день понад запропонований поріг в 150 кВт/ч електроенергію споживають тільки 25% побутових споживачів.

Р.Кайдаш повідомив також, що в даний час запропонована НКРЕ схема корекції тарифу проходить узгодження на рівні Міністерства економіки, Міністерства палива і енергетики, Міністерства фінансів і Міністерства праці і соціальної політики.

Крім того, комісія і загальний представницький орган профспілок вже створили робочу групу для обговорення запропонованої схеми.