Штрафи для населення за несплату комунальних послуг вводити передчасно.

Таку думку УНІАН висловив лідер Всеукраїнського громадського руху «Комунальний фронт» Віталій ЯКОВЕНКО, коментуючи повідомлення першого віце-прем`єра Сергія ТІГІПКО про плани уряду запровадити практику накладення штрафів на неплатників комунальних послуг.

Як пояснив В.Яковенко, така позиція організації ґрунтується на тому, що в більшості випадків якість комунальних послуг знаходиться на дуже низькому рівні, і не відповідає цінам.

Відео дня

«Багато хто відмовляється платити за ці послуги саме на знак протесту, не погоджуючись з їх низькою якістю і високою ціною. Особливо це буде помітно після підвищення цін на ЖКП, яке неминуче у зв’язку з підвищенням ціни на газ для населення і теплокомуненерго, коли за ту ж низьку якість вимагатимуть ще більші гроші. Тому ми категорично проти введення таких санкцій без поліпшення якості», - заявив лідер «Комунального фронту».

Також глава громадської організації відзначив, що введення штрафів передчасне і унаслідок відсутності механізмів для населення просто і легко довести відсутність послуги або її низьку якість.

«Якщо уряд по-справжньому думає про людей, то якщо вже і вводити штрафи, то обов`язково одночасно вводити спрощені механізми доведення і фіксації відсутності комунальної послуги, за яку можна не платити. Це було б чесно по відношенню до українців, які масово страждають від комунальних проблем», - сказав він.

При цьому лідер «Комунального фронту» підкреслив, що часто люди тимчасово накопичують заборгованість з ЖКП через нестабільне фінансове становище, яку вони погашають при першій нагоді.

«Статистика показує, що це дуже масове явище: в опалювальний сезон, коли суми оплат більші, борги населення ростуть і погашаються в літній період, коли розмір плати знижується. Причина цього явища – низький добробут людей, при їх високому рівні цивільної відповідальності. Тому вводити штрафи для таких людей неприпустимо», - додав В.Яковенко.