Військовий експерт Сергій ЗГУРЕЦ вважає, що Міністерство оборони вже "здалося без бою" перед урядом при формуванні бюджетного запиту військового відомства на 2011 рік.

Про це С. ЗГУРЕЦ заявляє у своїй статті, опублікованій в газеті "Лівий берег" (№110 за 20-26 серпня).

"У бюджетному запиті на 2011 рік, узгодженому Міноборони і Генштабом, і поданому на розгляд уряду для складання бюджету країни наступного року, загальний запит Міноборони зазначений на рівні 8,4 млрд. грн."., - констатує експерт.

Відео дня

При цьому, заявляє він, у статтях "відновлення боєздатності, закупівля і модернізація озброєння" не значиться ні копійки.

"Таке в історії української армії трапляється уперше, щоб керівництво військового відомства взагалі не просило грошей ні на ремонт, ні на модернізацію, ні на перспективні розробки в галузі озброєнь. Воно просто капітулювало, навіть спочатку не побажавши втягуватися в захист оборонного бюджету. Це явно не по-військовому - здаватися без бою, навіть якщо йдеться про битву за оборонний бюджет", - підкреслив С. ЗГУРЕЦ.

При цьому експерт зазначив, що "армійська економіка наших Збройних сил в їх нинішньому стані така, що мінімально необхідна сума витрат на потребі війська чисельністю у 200 тис. щорічно повинна складати не менше 17,5 млрд. грн. З яких близько 3 млрд. - на бойову підготовку, 5 млрд. - для розвитку озброєнь, військової техніки і інфраструктури, близько 9 млрд. - витрати на утримування армії і флоту: зарплати, харчування, обмундирування, комунальні платежі і т. д".

"Тому, якщо ви бачите, що реальний оборонний бюджет України у 2009 та 2010 роках був 8,3 і 8,6 млрд. грн. щорічно, то це означає лише одне - казармове існування Збройних сил. Практично без навчання. І без переоснащення", - констатував С. ЗГУРЕЦ.

Крім того, пише експерт, "якщо тепер Україна, як стверджують, країна нейтральна і позаблокова, то зараз ставка на розвиток власного оборонного потенціалу має бути особлива".

"Виходить, якщо боєздатна армія не потрібна вищому військовому керівництву, то чи треба шукати логіку в усіх інших вчинках і рішеннях"? - резюмував С. ЗГУРЕЦ.