Національний форум профспілок України (НФПУ) може підготувати альтернативний варіант закону про пенсійну реформу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив голова НФПУ Мирослав ЯКІБЧУК сьогодні в Києві в ході круглого столу з обговорення пенсійної реформи.

«Ми могли б підготувати альтернативний законопроект щодо пенсійної реформи», - сказав він, висловивши низку критичних зауважень до варіанту, запропонованого урядом.

Відео дня

Зокрема, в НФПУ вважають, що уряд своїм законопроектом про пенсійну реформу намагається вирішити єдине питання – скоротити дефіцит Пенсійного фонду.

«Сьогоднішня пенсійна реформа бореться з наслідками ситуації, яка склалася з пенсіями, а не з причинами виникнення проблем.

Ми бачимо, що сьогодні основна проблема, яку хоче вирішити уряд за рахунок пенсійної реформи, – скоротити дефіцит бюджету Пенсійного фонду, але не за рахунок системних економічних реформ, а шляхом перекладання проблем на плечі громадян шляхом введення накопичувальної системи, підвищення пенсійного віку та стажу», - заявив М.ЯКІБЧУК.

При цьому він зазначив, що пропонуючи вводити накопичувальну систему, уряд не дає ніяких гарантій і пояснень, хто і як управлятиме накопиченими коштами, і якою буде ціна цих грошей через 20-30 років.

«Ніхто не може відповісти на запитання, що буде з гривнею через 15-20 років. У накопичувальній системі немає гарантій, що буде з грошима і хто буде ними управляти. Чи не вийде, що через 20-30 років виникне пенсійний МММ в Україні», - зазначив М.ЯКІБЧУК.

Як повідомляв УНІАН, віце-прем`єр міністр України міністр соціальної політики Сергій ТІГІПКО сподівається, що Верховна Рада прийме закон про пенсійну реформу в березні 2011 року. Про це він заявив 18 січня на прес-конференції в Дніпропетровську.

„Я передбачаю, що після громадських слухань у ВР 16 лютого закон про пенсійну реформу буде обговорено народними депутатами. Після цього прийматимуться пропозиції до проекту закону. Думаю, до середини березня, максимум – до кінця березня, закон буде проголосовано”, - зазначив С.ТІГІПКО.

За його словами, людям не варто турбуватися, що якісь рішення будуть ухвалені заднім числом.

“Які б норми не були прописані, вони почнуть діяти після ухвалення закону Верховною Радою, підписання Президентом і з дня публікації”, - сказав віце-прем`єр міністр.

С.ТІГІПКО також вважає, що щодо другого рівня пенсійної реформи має бути прописана більш чітка позиція: прийнято “механізми і закони, які б захистили гроші другого рівня від корупції та розкрадання”.

Ця норма, за його словами, повинна діяти з 2013 року. “До цього часу ми все встигнемо, зокрема, покращити ситуацію з Держбюджетом”, - вважає С.ТІГІПКО.

Водночас профспілки не підтримують законопроект про запровадження пенсійної реформи. Про це повідомив 13 січня заступник голови Федерації профспілок України (ФПУ) Григорій ОСОВИЙ.

Нагадаємо, в грудні 2010 року на сайті Верховної Ради України було оприлюднено проект закону «Про заходи із законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», автором якого є Кабінет міністрів України.