Уряд України пропонує перекласти невластиві для бюджету Пенсійного фонду (ПФ) функції на державний бюджет, зокрема це стосується доплат до пенсій тим громадянам, у яких їх розмір нижчий за мінімальний.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив віце-прем`єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій ТІГІПКО сьогодні під час парламентських слухань з питань реформування пенсійної системи.

«За рахунок цього ми збалансуємо бюджет (ПФ – УНІАН) і зможемо спокійно у 2013 році ввести другий рівень пенсійної системи», – пояснив він.

Відео дня

Окрім того, за словами С.ТІГІПКА, роботу над Трудовим кодексом, законопроектами з легалізації заробітної платні і пенсійної реформи необхідно проводити одночасно. «…побажання – спочатку робити Трудовий кодекс, після цього – легалізацію і після цього – пенсійну реформу. Я вважаю, що все треба робити одночасно. І ми зараз відпрацьовуємо Трудовий кодекс і внесемо відповідні зміни…», – відзначив він.

С.ТІГІПКО вважає необ`єктивними розмовами про те, що пенсійна реформа проводитиметься за рахунок пенсіонерів. Нагадаємо, про це раніше заявляли представники профспілок.

Віце-прем`єр відзначив, що якби пенсійна реформа, запропонована урядом, діяла з 1 січня 2011 року, то економічний ефект від неї становив би 3 млрд. грн., і цей ефект накопичується щорічно. «Якщо цього року ми матимемо приблизно 1,2% ВВП, то за 10 років ми одержимо 1,8% ВВП. За нашими оцінками, це становитиме 15% всього бюджету Пенсійного фонду», – сказав він.

Щодо третього рівня пенсійної системи, то, за словами С.ТІГІПКА, криза засвідчила, що ця система не вимагає значних змін. Він відзначив, що в Україні діють 102 приватних пенсійних фонди, які нараховують 482 тис. вкладників, і на сьогодні вони зібрали 887 млн. грн.