Народний депутат, голова Федерації профспілок України (ФПУ) Василь ХАРА пропонує внести зміни до Податкового кодексу, зокрема ввести для профспілок спрощену податкову звітність за наслідками діяльності.

Відповідний законопроект № 8206 від 9 березня 2011 року розміщено на офіційному парламентському сайті.

Як наголошується у пояснювальній записці до документа, у 80 тис. профспілкових організацій питаннями податкового обліку і звітності займаються члени профспілок, які не мають належної кваліфікації і роблять це на громадських засадах.

Відео дня

Крім того, проектом закону передбачається внести зміни до Податкового кодексу і дозволити відносити на витрати підприємств відрахування первинним профспілкам на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективними договорами і угодами. Також пропонується виключити з кодексу норму, згідно з якою здійснюються виплати за рахунок коштів профспілкового бюджету, «оскільки це є втручанням до статутної діяльності профспілок».

Законопроектом пропонується включити до переліку операцій, які не є об`єктом оподаткування ПДВ, надання профспілкою путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення і відпочинок в установах, розташованих в Україні, членам профспілки і членам їх сімей, а також виключити з числа платників туристичного збору осіб (дітей), які прибули за путівками до дитячих оздоровчих установ.

Депутат також пропонує встановити розмір орендної платні для дитячих санаторно-курортних і оздоровчих закладів України на рівні земельного податку.