Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ своїм указом затвердив положення про Пенсійний фонд (ПФ).

Відповідний указ № 384/2011 від 6 квітня 2011 розміщений на офіційному сайті Президента.

Згідно з положенням про ПФ, діяльність фонду координується урядом через віце-прем`єр-міністра - міністра соціальної політики.

Відео дня

ПФ відповідно до покладених на нього завдань розробляє проект бюджету фонду, складає звіт про його виконання та надає їх міністрові для внесення на розгляд Кабінету міністрів; забезпечує доступ до даних держреєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування; забезпечує проведення конкурсного відбору банків, які виплачують і доставляють пенсії. Крім того, ПФ здійснює дії з переведення пенсій громадянам, які виїхали на постійне місце проживання за кордон, та виплати пенсій пенсіонерам іноземних держав, які постійно проживають в Україні; подає Мінсоцполітики пропозиції щодо зміни розміру єдиного соціального внеску та розподілу коштів від його сплати; проводить інформаційно-роз`яснювальну роботу серед населення.

Для виконання покладених на нього завдань Фонд має право: проводити планові та позапланові перевірки на підприємствах, в установах і організаціях, у фізосіб-підприємців - бухгалтерських книг, звітів, пов`язаних з нарахуванням, єдиного внеску, страхових внесків, призначенням пенсій і т.д., та отримувати необхідні пояснення з питань, що виникають під час таких перевірок. Також ПФ має право вилучати у підприємств, фізосіб-підприємців копії документів, що підтверджують заниження розміру зарплати та інших виплат, на які нараховується єдиний внесок, страхові внески, або порушення порядку використання коштів фонду; перевіряти цільове використання коштів ПФ; звертатися до госпсудів щодо порушення справ про банкрутство платників єдиного внеску; піднімати питання про притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску; та отримувати кредити в установах банків.

Чисельність і персональний склад керівництва фонду затверджує Кабмін. Голова правління фонду та його заступники призначаються на посади за поданням прем`єр-міністра, внесеним на підставі пропозицій міністра соцполітики, і звільняються з посад Президентом.

Гранична чисельність працівників ПФ затверджується Кабміном.

Структура апарату фонду затверджується головою правління ПФ за погодженням з міністром соціальної політики.

Пенсійний фонд України є юридичною особою, має печатку із зображенням Державного Герба та своїм найменуванням, рахунки в органах Державної казначейської служби та уповноважених банках.

Також указом Президента передбачається, що втрачає чинність указ Президента України від 1 березня 2001 року № 121 "Про Положення про Пенсійний фонд України", а також укази, якими були внесені зміни в даний документ.

Кабмін зобов`язаний у тримісячний термін привести свої акти у відповідність із цим указом.

Указ набуває чинності з дня його опублікування.