Федерація профспілок України закликає Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА застосувати право вето до Закону "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи".

Як повідомили УНІАН у прес-службі ФПУ, у листі федерації до В.ЯНУКОВИЧА наголошується на тому, що ухвалений Верховною Радою України закон не відповідає основним напрямам пенсійної реформи в Україні. Також, на думку ФПУ, він не відповідає узгодженим позиціям між соціальними партнерами у Концепції подальшого проведення пенсійної реформи.

«Цей документ викликав гостру реакцію у трудових колективах, у профспілкових організаціях та в цілому в суспільстві, адже значна частина положень закону погіршують умови пенсійного забезпечення громадян та суперечать Конституції України», - наголошують у ФПУ.

Відео дня

Всеукраїнські профспілки та регіональні об’єднання профспілок звернулися до Президента з проханням застосувати право вето до закону в ухваленій редакції, повернути його Верховній Раді на доопрацювання та вжити усіх можливих заходів для захисту конституційних прав громадян на достатній рівень пенсій та забезпечення справедливості у сфері пенсійного забезпечення.

Як повідомляв УНІАН, 8 липня Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи».

Законом передбачається обмежити максимальний розмір пенсії на рівні 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність (з 1 квітня 2011 року – 7,64 тис. грн.); зменшити розмір пенсії з 90% до 80% зарплати держслужбовців; виплату дострокової (за півтора роки) пенсії держслужбовцям, депутатам, прокурорам, суддям проводити лише для непрацюючих пенсіонерів; обмежити заробіток для призначення пенсії народним депутатам, суддям, прокурорам, військовослужбовцям сумою заробітної плати, на яку нараховується єдиний соцвнесок, як для інших категорій пенсіонерів.