Члени харківських чорнобильських організацій у Європейському суді з прав людини в Страсбурзі домагатимуться виконання рішень українських судів про призначення пенсій та соціальних доплат.

Про це кореспондентові УНІАН повідомив активіст громадської організації «Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля» Валерій БЕЛЯКОВ.

Відео дня

Він наголосив, що починаючи з осені 2011 року чорнобильцям виплачуються пенсії в меншому розмірі, ніж були призначені рішеннями судів.

«Вичерпавши всі можливі засоби захисту в Україні, в місцевому судочинстві, ми мусимо констатувати, що рішення судів не виконується про признання дій Пенсійного фонду протиправними та перерахунку пенсій. Зараз будемо готувати подання в Страсбург», - сказав він.

За словами В.БЕЛЯКОВА, харківські чорнобильці кожен індивідуально подаватиме скарги до Європейського суду з прав людини в Страсбурзі. «Це буде скарга проти держави Україна. Ми будемо вимагати виконання рішень судів, які вступили в законну силу», - зауважив чорнобилець.

На думку В.БЕЛЯКОВА, тільки харківські ліквідатори подадуть щонайменше 1 тисячу скарг. Оформлювати скарги допомагають юристи Харківської правозахисної групи та Української Гельсінської спілки з прав людини.

Разом з тим він зауважив, що безстрокова акція харківських чорнобильців, розпочата на позаминулому тижні, призупиняється. «Ми, стоячи тут, втрачаємо час. Є строк звернення в суд європейський. Потрібно готувати позови в суд», - підкреслив В.БЕЛЯКОВ.

«Я думаю, масові скарги будуть на початку березня. Процедура така, що потрібно використати всі можливі методи в Україні», - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луганські чорнобильці знову звернулися до Президента. Вимагають виплати боргів