После повышения тарифов трети украинцев обещают по 500 грн субсидий

Кабінет міністрів України, разом з підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги для населення, запроваджує систему субсидій для 4 млн малозабезпечених сімей, заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, виступаючи у парламенті у четвер.

Відео дня

«Ми змушені сьогодні підвищувати тарифи на енергоносії, що не робилося протягом останніх майже 10 років. Але ми усвідомлюємо, що просто підняти тарифи не означає, що люди платитимуть, тому що у нас є неймовірна кількість бідних людей, уразливих людей, які не в змозі платити. Тому уряд оголошує про те, що якщо станом на сьогодні у нас під систему субсидій потрапляло 1,4 млн сімей (це в цілому майже 5 млн громадян), то з сьогоднішнього дня ми запроваджуємо найбільш амбітну програму підтримки малозабезпечених верств населення. Загальна кількість домогосподарств, яка потрапляє під нашу програму соціальної допомоги, збільшується з 1,4 млн домогосподарств до 4 млн домогосподарств», - заявив Яценюк.

За його словами, учасниками розробленої Кабміном програми субсидування малозабезпеченого населення зможуть стати 30% українців. При цьому обсяг субсидії на оплату житлово-комунальних послуг сягатиме 500 грн.

«Ми покриваємо соціальною програмою допомоги 30% українського населення. Кожна малозабезпечена сім'я додатково одержуватиме на покриття своїх витрат на оплату житлово-комунальних послуг (яка підпадає під дію цієї постанови) до 500 грн. Уряд ухвалив відповідне рішення», - заявив Яценюк.

При цьому прем'єр-міністр відзначив, що необхідність підвищення тарифів на газ для населення назріла вже давно, а бездіяльність попередньої влади з цього питання призвела до фактичного банкрутства НАК «Нафтогаз України» і переддефолтного стану країни. За словами Яценюка, зараз підвищення тарифів дозволить уникнути банкрутства країни і відновити енергетичний баланс України.

Читайте такожЗагальний обсяг держборгу України перевищує 800 млрд гривень і становить 53% ВВП - Яценюк

«Сьогодні ми змушені підняти тарифи на енергоносії для того, щоб не збанкрутіла країна, для того, щоб нарешті відновити енергетичний баланс країни, і для того, щоб привести у відповідність ті ціни і тарифи навіть не до економічно обґрунтованого рівня, а хоча б до рівня сусідньої Росії, яка має свої газ і нафту, але на 40% продає його дорожче, ніж Україна, своєму населенню», - відзначив Яценюк.

«Сьогодні ціна на газ для населення в Україні становить 84 долари за тисячу кубічних метрів. А ціна на газ в Росії, яка нам продає газ, яка видобуває найбільші об'єми газу і яка може задарма своїм громадянам віддавати газ, становить 128 доларів за тисячу кубічних метрів», - додав він.

Він також звернув увагу на те, що вартість газу для населення в європейських країнах ще більш істотно перевищує ціну для українських громадян. Зокрема, за його словами, в Румунії вартість газу для населення становить 325 дол./тис. куб. м, у Вірменії – 380 дол./тис. куб. м, а в Молдові – 470 дол./тис. куб. м.

При цьому у таких країнах, як Естонія і Болгарія, вартість газу для населення становить 605 дол./тис. куб. м і 562 дол./тис. куб. м відповідно.

Як повідомляв УНІАН, учора (26 березня) директор департаменту економічного планування і фінансових розрахунків НАК «Нафтогаз України» Юрій Колбушин заявив, що підвищення тарифу на газ для населення з 1 травня становитиме 50%, а для підприємств теплокомуненерго – з 1 липня на 40%. Він також відзначив, що остаточні показники підвищення тарифів з графіком підвищення до 2018 року будуть відображені в урядовій постанови.