Лекарства в Украине подорожали / Фото УНИАН

Ціни на лікарські препарати в Україні можна знизити на 20-30% за рахунок проведення ефективної державної політики з боку уряду.

Таку думку в інтерв'ю УНІАН висловив голова Державної інспекції з контролю за цінами Олександр Кисельов.

“Ціни знижуватимуться, тільки якщо держава втрутиться в систему ціноутворення. Якщо ви очікуєте, що курс 11 грн за долар приведе до впорядковування цін на ринку ліків – не чекайте, не приведе. Проте ефективна державна політика на фармацевтичному ринку може привести до зниження цін на ліки, як мінімум, на 20-30% навіть в умовах валютних проблем”, - сказав Кисельов.

Відео дня

Він також вважає, що фармацевтичний ринок країни потрібно контролювати жорстко, а “ліберальна економіка до цін на ліки не має відношення, і мати не може”.

Кисельов також пояснив, що причин для зростання цін на сьогодні в Україні декілька: стрибки валютного курсу, введення 7% ПДВ на імпорт ліків, а також корупція в галузі.

“Наші фахівці прораховували, що приблизно 60-70% подорожчання – валютний курс. Друга за значущістю складова – валютні ризики. Імпортери закладають їх у ціну, тому що аптеки розраховуються з ними через 30 днів у гривні, а вони оплачують свої контракти в доларах. Це приблизно 10-15% загального подорожчання”, - зазначив голова Держцініснпекції. “Інше – спроба заробити в умовах політичної нестабільності, ослаблення держконтролю”.

Читайте такожУ Кабміні обіцяють знизити ціни на ліки

Для стабілізації ситуації на фармринку Кисельов пропонує впровадити референтне ціноутворення на ліки, проект постанови про яке вже тривалий час розглядається, а також обов'язково ввести вимогу до підприємців про отримання висновку щодо економічної обгрунтованості ціни перед її декларуванням.

“Станом на сьогодні, проект постанови про введення референтного ціноутворення заблоковано представниками фармринку, а про надання права Держцініснпекції проводити експертизи заявлених цін – Міністерству охорони здоров’я”, - розповів Кисельов.

Як повідомляв УНІАН, останні місяці в Україні спостерігається значне підвищення цін на ліки. Громадські організації, виступаючи від імені споживачів, неодноразово заявляли, що ціни на імпортні ліки в Україні вищі, ніж у сусідніх країнах. Більш того, зростання цін пов'язане не лише з коливанням курсу валют і введенням 7% ПДВ на імпорт ліків, але й зі зловживанням аптечних мереж, дистриб'юторів, виробників.