Ілюстрація REUTERS

Майже 70% цінних паперів збанкрутілих банків в управлінні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на загальну суму 12,75 млрд грн представлені «сміттєвими» цінними паперами, отримання виручки від продажу яких малоймовірне.

Читайте такожФонд гарантування завершив ліквідацію «Класикбанку» Думчева

Про це повідомили представники фонду під час круглого столу в Києві.

Відео дня

Зокрема, як пояснила заступник директора-розпорядника фонду Світлана Рекрут, процедура ліквідації банків обмежена 5 роками і підходить до кінця, при цьому продаж «сміттєвих» цінних паперів неможливий, скільки їх обіг зупинено Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку, та існує ймовірність списання цих активів.

«Це в інтересах держави, кредиторів і всіх учасників фондового ринку. Тому що проблема накопичується, і потрібно вийти з цього глухого кута», - підкреслила Рекрут.

За інформацією фонду, найбільше «сміттєвих» цінних паперів на балансах «Дельта Банку» (на 2,95 млрд грн), банку «Хрещатик» (1,87 млрд грн), «Форум» (1,28 млрд грн), «Фінанси і Кредит» (1,11 млрд грн), «Надра» (1 млрд грн).

У той же час, представник НКЦПФР Дмитро Тарабакін підкреслив, що комісія дотримується жорсткої позиції щодо таких паперів і не бачить компромісу, оскільки ці папери не мають нічого спільного з діяльністю на ринку капіталів, а пов'язані з відмиванням грошей, ухиленням від оподаткування.

Він нагадав, що в 2018 році комісія отримала право зупиняти обіг «сміттєвих» цінних паперів не тільки на біржах, але і на позабіржовому ринку.

«За минулий рік і перший квартал цього року цього «добра», яке ми зупинили, проторгувалось в Україні на суму 62 млрд грн в акціях і 3 млрд - в облігаціях. Разом це 65 млрд», - підкреслив він.

Довідка УНІАН. За останні п'ять років Національний банк передав в управління Фонду гарантування вкладів 96 банків. За цей період фонд виплатив гарантоване відшкодування на 90 млрд грн на користь двох мільйонів вкладників.

В управлінні Фонду гарантування вкладів знаходяться активи майже на 450 млрд грн за балансовою вартістю, однак їх оцінна вартість майже в 5 разів нижча через низьку якість активів, представлених переважно проблемними кредитами.