Саакашвили: Набсовет нужен для будущей приватизации / Фото УНИАН

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України створило Наглядову раду з реформи державних компаній, яку очолив голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеїл Саакашвілі, повідомив міністр економрозвитку Айварас Абромавичус.

«Ми сьогодні створюємо Наглядову раду з реформи держпідприємств. Це група експертів з досвідом у сфері держуправління. Вони знають Україну, виклики, які стоять перед країною, і мають своє бачення реформи. Я задоволений, що губернатор Саакашвілі погодився очолити цю раду», - сказав Абромавичус.

Коментуючи своє призначення, Саакашвілі зазначив, що існування такої ради вкрай необхідне, оскільки держпідприємства в Україні перетворилися на джерело «чорної готівки для олігархів». «Усі ці роки йшов масштабний грабіж України. В України є приголомшливий індустріальний, людський і виробничий потенціал, в тому числі через держпідприємства, - сказав Саакашвілі. - Торік, вже після Майдану, у нас «мінус» 100 мільярдів гривень. На наших очах директори підприємств вкрали в українського народу 100 млрд грн. І ми говоримо сьогодні про зупинення цього грабунку України».

Відео дня

Читайте такожФонд держмайна назвав перші підприємства масштабної приватизації

Саакашвілі також представив учасників Ради, до числа яких увійшли співзасновник компанії Horizon Capital Марк Івашко, президент правління Варшавської фондової біржі Павел Тамборські, представник ЄБРР в регіоні Східної Європи та Кавказу Френсіс Маліж, голова представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Чімяо Фан. «Ми таким чином закриємо задній вхід, через який і йде розграбування. Все буде тепер тільки прозоро - через фасад», - зазначив Саакашвілі.

Він також зазначив, що створення Наглядової ради вкрай необхідне не лише у справі реформи держпідприємств, а й у частині майбутньої приватизації. «У нас знову високий ризик того, що приватизація перетвориться на "прихватизацію". Високий ризик того, що ми знову створимо групу олігархів», - сказав Саакашвілі, додавши, що проведення прозорих конкурсів, із залученням громадськості дозволить уникнути цих ризиків.

Як повідомляв УНІАН, уряд України у січні поточного року заявив про проведення реформи державних підприємств, ключовою метою якої мало стати запровадження обов'язкової процедури міжнародного аудиту діяльності держкомпаній, а також конкурсного відбору менеджменту.