У придбанні державної енергогенеруючої компанії «Центренерго», яка включена до приватизаційного списку на 2015 рік, зацікавлені інвестори зі США та Євросоюзу, заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні колегії Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

«Я був на переговорах у Франції і США, там великий інтерес», – сказав він.

За словами Яценюка, прихід прозорих зарубіжних інвестицій дасть можливість дисциплінувати енергетичну галузь і відкрити доступ до західних ринків капіталу.

Відео дня

«Новим власником «Центренерго» має стати точно не українська компанія», – підкреслив прем'єр.

Крім того, Яценюк зазначив, що приватизація держкомпанії має бути публічною і відкритою, особливо в частині формування цінових пропозицій.

«Центренерго» має бути публічно приватизований, за відкритою процедурою», – наголосив глава уряду.

Читайте такожТри теплоелектростанції "Центренерго" можуть продати різним інвесторам

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України має намір залучити радника до процесу приватизації державної енергогенеруючої компанії «Центренерго», яка експлуатує Вуглегірську, Зміївську і Трипільську ТЕС сумарною встановленою потужністю 7 550 МВт.

За словами міністра енергетики Володимира Демчишина, приватизація трьох теплоелектростанцій, що входять до складу держкомпанії «Центренерго», може бути проведена для кожної станції окремо.

У травні Кабінет міністрів України схвалив приватизацію в 2015 році Одеського припортового заводу, підприємства «Сумихімпром», низки морських портів, компанії «Центренерго», а також решти держчасток у підприємствах теплової генерації та обленерго. Загалом у списку на приватизацію 286 об'єктів, при цьому ще 43 об'єкти внесені до переліку заборонених до приватизації, для продажу яких необхідне рішення Верховної Ради.

Довідка УНІАН. 78,29% акцій «Центренерго» належать державі, решта 21,71% акцій компанії приватизовані, з них 2,33% володіють фізособи, 19,38% - юридичні особи, зокрема 10% належать «Альфа-Банку».