Одесский припортовый завод интересует инвесторов / Фото УНИАН

Фонд державного майна як ключовий орган, що здійснює процеси приватизації в Україні, очікує виручити близько 500 млн дол. за 99,7% акцій Одеського припортового заводу, продаж якого буде проведено до кінця 2015 року, повідомив на брифінгу в Києві голова ФДМУ Ігор Білоус.

«Ми плануємо великі конкурси і сподіваємося на великий інтерес до Одеського припортового заводу. За моїми оцінками, (очікуємо виручити - УНІАН) – не менш як 0,5 млрд дол. за пакет 99,7% акцій», - сказав Білоус.

Білоус зазначив, що керівництво Фонду вже зустрічалося з потенційними учасниками тендеру. І більшість із них – відомі компанії, які планували взяти участь у приватизації, зокрема у приватизації ОПЗ у попередні роки.

Відео дня

«Більшість компаній, які проявляють інтерес, вони публічні і торгуються на Лондонській і Нью-Йоркській біржі. Я б не хотів називати імена, але можу сказати, що це всі західні компанії. І більшість з них брали участь у попередній приватизації. Зокрема і приватизації ОПЗ. Як ви знаєте, були дві спроби, але вони були припинені з різних причин», - сказав Білоус.

Він наголосив, що інвестори розглядають не лише сам завод, але й перевалочний термінал. «Це великий бізнес, і тут ще можна посперечатися, що є більш прибутковим - термінал чи завод. Але кон'юнктура на ринку добра, і підприємство – добре. Зараз багато дискусій – продавати підприємство чи ні. Так ось – продавати», - запевнив Білоус.

Як повідомляв УНІАН із посиланням на голову Фонду держмайна, основні приватизаційні конкурси цього року, які включатимуть пріоритетний продаж компанії «Центренерго», Одеського припортового заводу і шести обленерго, відбудуться в листопаді-грудні у вигляді відкритих аукціонів.

«Ми прийняли рішення щодо пріоритетних активів, які будуть пропонуватися на відкритих аукціонах, скажімо так, дуже відкритих конкурсах в цьому році. Серед основних активів - «Центренерго», Одеський припортовий завод, шість невеликих локальних станцій і шість обленерго, пакети акцій яких будуть запропоновані на відкритому тендері методом відкритого аукціону. Основні продажі плануються на листопад-грудень цього року», - сказав Білоус.

Читайте такожЯценюк закликав продати великі держкомпанії іноземцям за ринковою ціною

За словами Білоуса, ФДМУ вже займається залученням радників із приватизації та передпродажною підготовкою стратегічних об'єктів приватизації. «Зараз проводиться робота з вибору радників з інвестиційних банків за великими об'єктами. Робота вже проводиться, щодо деяких об'єктів ми вже готуємо інформацію, передаємо акції», - наголосив голова Фонду держмайна.

Також він зазначив, що потенційні інвестори виявляють великий інтерес до ОПЗ і «Центренерго».

Довідка УНІАН. Одеський припортовий завод (м. Южне, Одеська обл.) – другий за величиною виробник аміаку і карбаміду і третій – з випуску азотних добрив в Україні. Підприємство також здійснює перевантаження хімічної продукції, що надходить з країн СНД на експорт. Завод є монополістом на загальнодержавному ринку спеціалізованих послуг з прийому, охолоджування і перевантаження аміаку.