Ілюстрація REUTERS

Найбільша китайська будівельна компанія Dalian Wanda купує американську компанію Dick Clark Productions, що займається виробництвом високобюджетних телешоу, серед яких - церемонія премії "Золотий глобус".

Читайте такожКитай вперше випередив США за темпами придбання активів за кордоном

За купівлю медіакомпанії заснований Ван Цзяньлінем китайський гігант ринку нерухомості викладе 1 млрд доларів, повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Відео дня

Dick Clark Productions також випускає телеверсію конкурсу краси "Міс Америка" і церемонію музичних нагород Billboard Music Awards.

Ван Цзяньлинь - найбагатший китайський бізнесмен. Згідно з даними журналу Forbes, його статки оцінюються в 32 млрд доларів.

Dalian Wanda раніше придбала другу за величиною мережу кінотеатрів США - AMC, а також кінокомпанію Legendary Entertainment, яка брала участь у створенні ремейка "Годзілли" і фільму "Темний лицар: відродження легенди".

Читайте такожКитайські компанії визнані найбільш непрозорими на ринках

Представники китайської корпорації заявили, що придбання Dick Clark Productions знаменує собою перший крок до телевиробництва.

Деякі фінансові аналітики поспішили охрестити скупку американських кіно- і телекомпаній китайським бізнесом проявом "м'якої сили", проте Ван наполягає, що його мотивація виключно в економічній, а не політичній сфері.

Згідно з прогнозами експертів кіноіндустрії, вже до 2018 року прокатні збори в КНР наздоженуть сумарні доходи кінотеатрів США та Канади. Очікується, що в наступному десятилітті збори китайських кінотеатрів будуть зростати в середньому на 15% в рік.