Ілюстрація REUTERS

Агентство Moody's знизило прогноз за рейтингом Італії зі "стабільного" до "негативного". Сам довгостроковий кредитний рейтинг країни підтверджений на рівні "Baa2", короткостроковий – на рівні "P-2".

Читайте такожРеферендум в Італії обвалив євро до 20-місячного мінімуму

Експерти агентства обґрунтували такий крок "повільним і тремтячим прогресом в проведенні економічної та податково-бюджетної реформи" в країні, передає Прайм.

Відео дня

"Перспективи реформ ще більше ослабли після голосування на референдумі, що пройшов у неділю, проти здійснення конституційної реформи в країні", - зазначено в повідомленні агентства.

Напередодні італійський прем'єр Маттео Ренці стримав обіцянку і пішов у відставку після провалу референдуму щодо конституційної реформи. Ренці не став змінювати своє рішення навіть після прохання президента країни Серджо Маттарелли залишитися на своєму посту.

Читайте такожMoody's поліпшило прогноз щодо зростання ВВП Китаю

У неділю, 4 грудня, в Італії пройшов референдум про зміну системи управління країною. Ренці, який підтримував референдум, запропонував підвищити централізацію влади і тим самим знизити роль регіонів. На думку політика, ці кроки необхідні для прискорення економічного зростання і вирішення банківської кризи. Ренці також неодноразово заявляв, що якщо громадяни не підтримають запропоновані ним поправки, то він піде у відставку.

У підсумку, проти пропозиції прем'єра висловилися 59,11% виборців.

"Зростає ризик того, що скорочення великого боргового тягаря Італії буде додатково відкладено, з огляду незрозумілі перспективи економічного зростання країни в середньостроковій перспективі...", - резюмують експерти Moody's.

На їхню думку, відставка Ренці підвищує уразливість Італії до непередбачених зовнішніх потрясінь.