Фото УНІАН

Кабінет міністрів України виключив Державну продовольчо-зернову корпорацію України (ДПЗКУ) з переліку об'єктів державної власності, що підлягають приватизації у 2016-2017 роках, повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства.

"Державна продовольчо-зернова корпорація виключена з Переліку об'єктів державної власності, що підлягають приватизації у 2016-2017 роках. Це рішення дозволить підвищити ефективність компанії і продовжити ефективну співпрацю з китайськими партнерами", - цитує прес-служба міністра аграрної політики і продовольства Тараса Кутового.

Згідно з повідомленням, відстрочка приватизації підприємства обумовлена бажанням уряду відновити співпрацю ДПЗКУ з китайською корпорацією ССЕС, припинене після рішення про передачу української держкорпорації в приватну власність.

Відео дня

Раніше голова правління ДПЗКУ Олександр Григорович зазначав, що виключення ДПЗКУ зі списку приватизації дозволить підприємству в найближчі два роки реалізувати заплановані інфраструктурні проекти, які були узгоджені з китайською стороною, і збільшити вартість компанії. Також, на думку глави підприємства, такий крок створить сприятливі умови для продажу держкорпорації на відкритому конкурсі.

Читайте такожКабмін призначив нового в. о. голови Державної зернової корпорації

Як повідомляв УНІАН, до прийняття відповідного рішення, у списку приватизації на 2017 рік перебували 33 українських підприємства, в тому числі "Аграрний фонд", "Артемсіль", "Укрспирт" і ДПЗКУ.

У 2012 році ДПЗКУ залучила кредит від Експортно-імпортного банку Китаю на суму 3 мільярди доларів, з яких використано лише 500 мільйонів доларів, 1 мільярд доларів знаходиться на депозитному рахунку в "Укрексімбанку". Ще 1,5 мільярда доларів зберігаються в китайському банку. За резервування цих коштів корпорація сплатила 200 тисяч доларів. Однією з причин збитковості в компанії називають необхідність за договором з китайцями обслуговувати цей валютний кредит, використовувати кошти якого ДПЗКУ не має наміру.

ДПЗКУ – вертикально інтегрована компанія, яка проводить весь цикл робіт з зерновими та продуктами їх переробки: від виробництва до експорту. До складу ДПЗКУ входить 55 філій, їх загальна робоча ємність становить 3,75 мільйона тонн сільгоспкультур, у тому числі сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів – близько 2,5 мільйонів тонн зернових вантажів на рік.