Кабмін ввів обов'язковий авансовий платіж для учасників конкурсів оренди держмайна / фото УНІАН

Кабінет міністрів України змінив правила оренди державного майна, запровадивши обов'язковий авансовий платіж у розмірі не меншому як шість місячних орендних плат, який повертається всім учасникам, крім переможця, що дасть змогу уникнути участі в конкурсах недобросовісних компаній, метою яких є зрив конкурсу.

Читайте такожФонд держмайна очікує отримати мільярд від оренди держвласності

Відповідне рішення було прийнято на черговому засіданні Кабінету міністрів України, повідомив в.о. голови Фонду державного майна України (ФДМУ) Віталій Трубаров на своїй сторінці у Facebook.

Відео дня

«Тепер всі компанії, що беруть участь у конкурсі на право оренди, мають вносити авансовий платіж у розмірі не меншому як шість місячних орендних плат. Цей платіж повертається всім, крім переможця. Таким чином, компанії, які прийшли з наміром зірвати конкурс, тобто формально перемогти, а потім відмовитися від підписання договору, втратять авансовий платіж», - написав Трубаров.

Він зазначив, що раніше в конкурсах брали участь компанії із завданням «вибити» реального орендаря, зірвати конкурс і змусити фонд проводити конкурсні процедури заново.

«Тепер такі «ігри» коштуватимуть дорого і в конкурсах перемагатимуть тільки ті компанії, які мають реальний намір підписувати договори оренди», - зазначив керівник ФДМУ.

Як повідомляв УНІАН, надходження до державного бюджету від оренди держвласності в 2016 році становили 1,02 млрд грн, що на 16% менше, ніж у 2015 році. У 2017 році Фонд держмайна очікує отримати від оренди держвласності понад 1 млрд грн.