Фото УНІАН

Фонд державного майна не почне процес повернення пакету акцій найбільшого оператора фіксованого зв'язку "Укртелеком" державі до розгляду судом касаційної скарги компанії "ЕСУ", яка належить бізнесмену Рінату Ахметову, з приводу збереження акцій оператора в її власності. Про це УНІАН повідомили в прес-службі ФДМУ.

Читайте такожУ Фонді держмайна назвали причину реприватизації "Укртелекому"

"У "Укртелекому" є 10 днів на оскарження, тобто на подання касації. Вони вже заявили про те, що планують подати, а може вже подали. Початок процесу повернення (пакета акцій - УНІАН) до рішення касаційної інстанції створить ряд процесуальних труднощів. До кінця року пройти касаційну інстанцію не вийде, але ми розраховуємо, що в січні буде рішення, і ми його виконаємо", - повідомили в прес-службі.

Відео дня

У прес-службі зазначили, що подальші дії з "Укртелекомом" залежать від рішення Кабінету міністрів.

"Або на повторну приватизацію, або залишити в держвласності на балансі профільного міністерства", - додали в прес-службі ФДМУ.

Як повідомляв УНІАН, 19 жовтня Господарський суд Києва за позовом Фонду державного майна України (ФДМУ) розірвав укладений в березні 2011 року за підсумками приватизаційного конкурсу договір купівлі-продажу акцій найбільшого оператора фіксованого зв'язку "Укртелеком" з компанією "ЕСУ", яка належить бізнесмену Рінату Ахметову, тим самим повернувши пакет акцій "Укртелекому" у державну власність.

У Фонді держмайна повідомили, що компанія "ЕСУ" не виконала свої зобов'язання щодо інвестування 450 мільйонів доларів протягом 5 років у розвиток підприємства, через що фондом був ініційований позов про розірвання договору купівлі-продажу акцій "Укртелекому".

За рішенням суду з рахунків "ЕСУ" має бути стягнена пеня в розмірі 2,171 мільярда гривень, нарахована за неналежне виконання договору купівлі-продажу пакета акцій "Укртелекому".

12 грудня апеляційний суд відмовився задовольнити позов приватної компанії "ЕСУ" на рішення попередньої судової інстанції, згідно з яким у державну власність повернуто компанія-оператор фіксованого зв'язку "Укртелеком".

У компанії "ЕСУ" повідомили про наміри подати касаційну скаргу на рішення апеляційного суду.

Довідка УНІАН. У 2011 році компанію "Укртелеком" викупила компанія ESU ("ЕСУ"), заплативши 10,57 мільярда гривень за 92,79% акцій. У 2013 році холдинг українського бізнесмена Ріната Ахметова "Систем Кепітал Менеджмент" завершила угоду з придбання 100% акцій компанії UA Тelecominvest Limited, якій належить 100% ESU.

У 2015 році Комісія Верховної Ради з приватизації доручила тодішньому главі Фонду держмайна Ігорю Білоусу провести службове розслідування щодо дотримання вимог чинного законодавства посадовими особами ФДМУ під час приватизації "Укртелекому".

"Укртелеком" - найбільший оператор фіксованого зв'язку України. Компанія надає послуги зв'язку майже 8 мільйонів абонентів фіксованої телефонії та послуги швидкісного інтернету понад 1,6 мільйона клієнтів.