Ілюстрація REUTERS

Розміщення Україною облігацій зовнішньої державної позики на 3 млрд дол. строком на 15 років у вересні минулого року стало найкращою угодою 2017 року в регіоні Центральної та Східної Європи, Близького Сходу і Африки.

Читайте такожУ Мінфіні підрахували, на скільки зріс держборг України за минулий рік

Про це повідомив міністр фінансів України Олександр Данилюк на своїй сторінці в соцмережі Facebook, посилаючись на щорічний огляд міжнародних ринків капіталу від видання Global Capital.

Відео дня

Міністр нагадав, що минулої осені вперше в історії України вдалося провести транзакцію такого рівня складності: з розміщенням єврооблігацій терміном обігу 15 років на 3 млрд дол.

«Вдале розміщення українських євробондів означає, що інвестори довіряють Україні. Але найважливішим є те, що це розміщення є кроком для стабілізації нашої фінансової системи в майбутньому», - наголосив міністр.

Читайте такожЧас віддавати борги: за три роки Україна має повернути $16 мільярдів

Довідка УНІАН. Україна у вересні 2017 року успішно завершила розміщення облігацій зовнішньої державної позики на 3 млрд дол. під 7,375% річних. Внаслідок операції на рахунки Держказначейства надійшли кошти обсягом 1,32 млрд дол. США, а решту коштів у розмірі 1,68 млрд дол. США були спрямовані на викуп облігацій зовнішніх державних позик з терміном погашення в 2019 і 2020 роках.

Цей випуск став першим в історії нашої країни з точки зору терміну запозичення і обсягу залучених коштів, а також першим самостійним виходом України на зовнішні ринки капіталу після Революції гідності без гарантій США, як було в 2014-2016 роках, і без політичних домовленостей, як у 2013 році при отриманні «кредиту Януковича».

Експерти вважають, що проведене розміщення знизить боргове навантаження на Україну на найближчі роки, проте не позбавляє Україну необхідності залишатися в програмі з Міжнародним валютним фондом.