Цінні папери під ПДВ скоро заваляться на ринок. Чого чекати…
Цінні папери під ПДВ скоро заваляться на ринок. Чого чекати…

Цінні папери під ПДВ скоро заваляться на ринок. Чого чекати…

14:00, 14.04.2010
3 хв.

Кабмін вирішив віддавати борги з ПДВ шляхом випуску ОВДП. Поки що складно оцінювати успішність цієї ідеї, оскільки не зрозумілі параметри цих паперів. Та варіанти є...

Уряд України планує для погашення накопиченої за 2009 рік і протермінованої поточної бюджетної заборгованості з відшкодування ПДВ випустити облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), які матимуть вільний обіг на фондовому ринку. Відповідний проект постанови Кабінету міністрів схвалили 13 квітня на засіданні урядового комітету з питань економічної політики. Тоді віце-прем'єр Сергій Тігіпко підкреслив що зволікати з виплатою підприємствам заборгованості КМУ не буде.Варто наголосити, що це не перший досвід погашення боргу шляхом випуску цінних паперів.

Поки важко оцінити успішність цієї ідеї, оскільки немає ясності з параметрами ОВДП.  14 квітня перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв заявив, що уряд продовжує визначатися з умовами випуску облігацій. За його словами, йдуть перевірки щодо "дутих" ПДВ. Та все ж, якщо їх випустять на термін 5 років з амортизаційним погашенням і купонною ставкою не нижче 14-15%, то, швидше за все, облігації можуть мати успіх на ринку. Якщо ж умови  будуть "жорсткіші", то покупців на такі цінні папери знайти буде украй складно. У будь-якому випадку, успіх реструктуризації боргу з ПДВ залежить від реального механізму заміщення.

Відео дня

Як будь-яка інновація уряду, ідея випуску ОБЛІГАЦІЙ-ПДВ має і своїх прихильників, і критиків. Постараємося розібратися і знайти раціональне зерно в суперечці.

Позитивні чинники

За офіційною інформацією, борг з повернення ПДВ складає близько 31 млдр. грн. Згідно з попередніми даними, у 2010 році дохід держбюджету повинен в цілому скласти близько 285 млрд. грн. Тобто, на заборгованість з ПДВ май піти майже 10% - непідйомна сума для українського бюджету. Реструктуризація боргу дозволить уряду зняти тиск на державну казну, розтягнувши погашення в часі.

Попередній досвід випуску ОБЛІГАЦІЙ-ПДВ показав, що ці цінні папери є ефективним інструментом на фінансовому ринку. Особливо якщо НБУ використовуватиме ці ОВДП для рефінансування. У цьому випадку банки отримають прекрасний продукт для операцій з регулювальником.

І головне. ОБЛІГАЦІЇ-ПДВ - відтермінування, яке не викликає питань, воно гарантоване урядом і має чіткі параметри, коли і скільки можна отримати грошей.

Негативні чинники

Фактично підприємства замість реальних грошей отримують оформлені держборги. Для експортерів же на цьому етапі "жива" гривня у багато разів важливіше, ніж майбутні прибутки. Швидше за все, інфляція виявиться вищою від процентних доходів ОБЛІГАЦІЙ-ПДВ. Як результат -  експортер повинен буде за рахунок своїх прибутків покрити збитки від знецінення його власних грошей.

Якщо НБУ і уряду не вдасться запустити в роботу ефективний вторинний ринок ОБЛІГАЦІЙ-ПДВ, то ці цінні папери можуть істотно впасти в ціні. Історія не раз демонструвала, коли державні борги продавали з дисконтом 50% і більше. Якщо такою ж буде доля нинішні ОВДП, то збитки експортерів зростуть, що стане поштовхом до згортання програм їх бізнесу.

Реструктуризація боргу - прекрасна ідея. Але його рано чи пізно треба віддавати. Причому він має звичку накопичуватися. Коли прийде термін платити за ОБЛІГАЦІЯМИ-ПДВ, "розкриються" проблеми із зобов'язаннями з інших цінних паперів. Зараз в обігу є держоблігації на суму 102 млрд. грн. Приріст цієї суми на 30 млрд. грн. змусить Кабмін шукати нові шляхи вирішення проблеми держпозики.

Наталія Щербатюк, аналітик Українського аналітичного центру (для УНІАН)

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся