Очевидне погіршення ситуації на борговому ринку країн єврозони все ще не стало головною темою на ринках ризикових активів, але швидкість розвитку подій збільшує ризики для покупців акцій.

Таку думку висловив у коментарі агентству УНІАН аналітик компанії Astrum Investment Management Павло ІЛЬЯШЕНКО.

Він зазначив, що після того, як парламент Португалії не підтримав програму скорочення державних витрат, прибутковість 10-річних зобов`язань країни уперше перевищила позначку у 7,5%. У результаті політичної кризи, прем`єр-міністр Португалії Жозе СОКРАТЕШ оголосив про відхід зі своєї посади і, хоча відставка все ще не прийнята, майбутнє коаліційного уряду стає усе невизначенішим. Додало олії у вогонь і рейтингове агентство Moody`s, яке понизило рейтинг 30 іспанських регіональних банків у зв`язку з погіршенням рейтингу Іспанії, яке мало місце раніше.

Відео дня

За словами аналітика, окрім вже звично складної ситуації в Лівії, Йемені, Бахрейні і Сирії, список геополітичних ризиків поповнився можливою ескалацією конфлікту між Ізраїлем і Палестиною в результаті вибуху бомби в Єрусалимі 23 березня. Тим часом сьогодні вранці ф`ючерси на нафту марки WTI поки не демонструють ознак збільшення попиту на "чорне золото" у результаті росту невизначеності. Проте, як показує досвід останніх торгових сесій, можливий ріст котирувань нафти може чинити тиск на ринки акцій в ході сьогоднішньої торгової сесії, тому цим ризиком не можна нехтувати.

Як повідомив П. ІЛЬЯШЕНКО, торгова сесія в США у середу, 23 березня, почалася на негативній території, ведена падінням акцій фінансового сектора, а також ростом прибутковості боргових зобов`язань Ірландії і Португалії. Проте зниження котирувань акцій залучало нових покупців, і вже через 2,5 години після відкриття торгів індекси S&P 500 і DJIA вийшли в плюс, додавши за підсумками дня 0,6% і 0,5% відповідно. Тиск на акції банків чинили рішення ФРС не підтримати очікуваний ринком план збільшення дивідендів одним з провідних представників галузі - Bank of America.

За інформацією аналітика, сьогодні вранці фондові індекси в країнах Азії завершили торгову сесію на позитивній ноті, а ф`ючерси на індекс S&P 500 додали більше 0,4% порівняно з рівнем на момент закриття Української біржі у середу. З іншого боку, учора американському індексу S&P 500 так і не вдалося закріпитися вище за опір на рівні 1 300 пунктів, що збільшує ризики погіршення технічної ситуації. При цьому євро продовжує послаблюватися і до відкриття українських фондових майданчиків єдина валюта втратила до долара 1,5 фігур від рівня вівторка.