Найбільшим негативом для українського фондового ринку сьогодні є криза ліквідності.

Як повідомив сьогодні під час круглого столу "Фондовий ринок України: виклики для влади і бізнесу" віце-президент Gorshenin Group Олексій ЛЕЩЕНКО, такі результати проведеного Інститутом Горшеніна опитування фондовиків.

Згідно з отриманими результатами, саме загострення кризи ліквідності, а також девальваційні очікування, на думку фондовиків, є найбільш негативними тенденціями, які домінують сьогодні на ринку. Саме ці чинники, на думку учасників опитування (43% і 24% респондентів відповідно), задають настрої на ринку цінних паперів.

Відео дня

До негативно діючих на фондовому ринку суб'єкти також віднесли такі чинники як зменшення кількості активних клієнтів на ринку, ріст волатильності ринку і зниження індексу українських бірж. До негативних тенденцій учасники ринку також віднесли проблемні питання, що стосуються зменшення об'ємів операцій з ліквідними акціями, зменшення кількості акцій, які є у вільному обігу.

Серед головних причин виникнення тенденцій, які сьогодні існують на ринку, профучастники і незалежні експерти вказали, у першу чергу, зовнішні чинники - кризові явища в Євросоюзі і світі, відтік капіталу з фондового ринку. Серед внутрішніх чинників фондовики вказали зниження конкуренції в економіці, централізацію ресурсів, неотримання Україною кредитів Міжнародного валютного фонду і підвищення вартості міжнародних кредитів.

О.ЛЕЩЕНКО також сказав, що сьогодні гострою проблемою для українського фондового ринку продовжує залишатися незахищеність прав власності, а також частенько відсутність достатньої прозорості в роботі компаній.