Президент України Віктор Янукович підписав Закон «Про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків, у капіталізації яких взяла участь держава».

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Відповідно до закону, суб’єктами продажу пакетів акцій банків є: держава в особі Міністерства фінансів України; покупці.

Відео дня

У законі визначено, що стратегічними інвесторами можуть бути банківські установи та/або банківські групи - резиденти або нерезиденти, які відповідають установленим Національним банком України вимогам щодо бездоганної ділової репутації та задовільного фінансового стану. Стратегічними інвесторами не можуть бути особи, які на момент капіталізації банків державою володіли істотною участю в таких банках, та/або особи, зареєстровані в державах, включених Кабінетом міністрів України до переліку офшорних зон, та державах, внесених Групою з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) до списку держав, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, а також радник з питань продажу пакетів акцій банків. Стратегічні інвестори для подання заявки на участь у конкурсі зобов’язані отримати погодження Національного банку України стосовно набуття ними істотної участі у відповідному банку в порядку, встановленому відповідно до Закону України “Про банки і банківську діяльність”.

Передбачено, що для проведення оцінки пакетів акцій банків, одержання рекомендацій щодо порядку проведення та підготовки плану продажу пакетів акцій банків, відбору стратегічних інвесторів та вирішення інших питань, пов’язаних з продажем пакетів акцій банків, Міністерство фінансів України залучає радника з продажу пакетів акцій банків.

У законі зазначено, що радником з продажу пакетів акцій банків може бути інвестиційний банк, міжнародна юридична компанія або їх об’єднання. В ньому виписані кваліфікаційні критерії, яким має відповідати радник.

У законі визначені етапи продажу пакетів акцій банків. В ньому також визначено, що порядок проведення конкурсу визначається Кабінетом міністрів України.

Передбачено, що радник з продажу пакетів акцій банків проводить їх оцінку з урахуванням ринкової вартості, поточного фінансового стану банків, обсягу коштів, спрямованих державою на капіталізацію банків, обсягу проблемної заборгованості банків тощо, за результатами якої складає звіт. Початкова вартість пакетів акцій банків визначається Міністерством фінансів України у пропозиції щодо їх продажу з урахуванням результатів оцінки, проведеної відповідно до частини першої цієї статті.

У разі, якщо вартість пакетів акцій банків, визначена в результаті проведеної оцінки, є нижчою за номінальну вартість усіх розміщених акцій банків, Міністерство фінансів України вносить пропозицію щодо проведення конкурсу двома етапами. На першому етапі конкурсу початкова вартість пакетів акцій банків дорівнює номінальній вартості всіх розміщених акцій банків. У разі неподання жодної заявки на участь у конкурсі Міністерство фінансів України у дводенний строк оголошує про завершення першого етапу конкурсу. На другому етапі конкурсу початкова вартість пакетів акцій банків дорівнює вартості, визначеній у результаті проведення оцінки.

Рішення про продаж пакетів акцій банків приймається Кабінетом міністрів України на підставі пропозиції Міністерства фінансів України. Для проведення продажу пакетів акцій банків Кабінетом міністрів України утворюється комісія з продажу таких пакетів, до складу якої входять представники Міністерства фінансів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства юстиції України, Фонду державного майна України і Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Члени комісії з продажу пакетів акцій банків не можуть бути акціонерами будь-яких банків на території України та набувати прав акціонерів банків протягом трьох років з дня продажу пакетів акцій банків відповідно до цього закону.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. До завершення продажу пакетів акцій банків, передбаченого цим законом, управління корпоративними правами держави, що посвідчуються такими акціями, здійснюється Міністерством фінансів України.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада України ухвалила цей закон 15 березня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перелік комерційних банків, в яких введено тимчасові адміністрації (на 09.02.12)