Мінфін не знайшов покупців ОВДП на аукціонах 31 травняМіністерство фінансів не змогло знайти покупців на запропоновані до продажу 31 травня чотири випуски облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП), йдеться в повідомленні Мінфіну.

Цього дня міністерство виставило на безуспішні аукціони ОВДП з термінами погашення в травні 2013 року, в травні 2015 року, в квітні 2017 року і квітні 2019 року.

«Сьогодні Мінфін пробував продати чотири випуски облігацій, номінованих у національній валюті, проте так і не одержав заявок на цей аукціон і змушений був його відмінити. Причиною такому перебігу подій насамперед стали кроки з рефінансування і перепакетування кредиту ВТБ, термін погашення якого настає наступного тижня», - сказав агентству УНІАН аналітик інвесткомпанії "Інвестиційний капітал Україна" Тарас Котович.

Відео дня

Минулого вівторка, як повідомляв УНІАН, Міністерство фінансів залучило до державного бюджету від продажу валютних ОВДП рекордну для останнього року суму – понад 500 млн доларів США.

Українські аналітики припустили, що це розміщення стало одним з перших кроків реалізації домовленостей з російським ВТБ в частині рефінансування кредиту.

«Такий крок вимагав від банку скуповувати валюту для купівлі ОВДП і, оскільки збільшений попит, найімовірніше, був задоволений НБУ, гривнева ліквідність була вилучена з ринку, що спровокувало падіння залишків на кореспондентських і транзитних рахунках банків», - прокоментував ситуацію Т.Котович.

«Наступний аукціон, найімовірніше, буде у вівторок наступного тижня, і ринку будуть запропоновані, наймовірніше, як гривневі, так і валютні ОВДП. Проте великого попиту на них чекати не варто, оскільки ліквідність у банківській системі ще не встигне відновитися до комфортних 20 млрд гривень, а валютні надходження вже не зможуть бути використані для виплат ВТБ», - додав аналітик.

Раніше в четвер російський «Внешторгбанк» (ВТБ) повідомив про домовленість з Міністерством фінансів України про рефінансування на дворічний термін значної частини одержаної Україною в 2010 році позики на 2 мільярди доларів.

Як повідомляв УНІАН, 23 травня міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко сказав, що Кабмін вирішив випустити ОВДП на 1 мільярд доларів для погашення кредиту ВТБ.

21 травня джерело у фінансових колах повідомило УНІАН, що Мінфін погодив з керівництвом ВТБ схему погашення цього кредиту. За інформацією джерела, згідно з домовленістю, 500 мільйонів доларів суми кредиту буде погашено «живими» грошима, для погашення 500 мільйонів буде залучено новий кредит ВТБ; ще 1 мільярд буде рефінансовано шляхом випуску цінних паперів.

Довідка УНІАН. За даними НБУ, в січні-квітні 2012 року Міністерство фінансів України розмістило ОВДП на 14,5 млрд грн, 614,1 млн дол. і 276,3 млн євро.

Загальний обсяг ОВДП, які знаходяться в обігу (за сумою основного боргу), в квітні зріс на 2% - до 174,28 млрд грн.