Перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Мазурчак запевняє, що приватизації зоопарку чи його перенесення не буде.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав сьогодні в інтерв’ю журналістам під час представлення слона Хораса у Київському зоопарку.

«Ніколи зоопарк не буде переданий ні в які приватні руки. Зоопарк буде завжди залишатися комунальним і на цьому місці. Нікуди не буде переводитися», - наголосив О.Мазурчак.

Відео дня

Що стосується останнього рішення Київради про спорудження за кошти інвестора на території зоопарку океанаріуму, то він пояснив, що «це буде спільною власністю зоопарку і цього спонсора, чи, скажімо, партнера».

«Це суть публічно-приватного партнерства. Ніякої передачі майна зоопарку, землі за цим не йде і ні в якому разі не може бути. І щоб не думали, що на території зоопарку може бути якась приватна власність. Інвестор вкладе, скажімо, 30 млн, і це буде його власність», - додав він.

При цьому О.Мазурчак зазначив, що Київський зоопарк на сьогодні продовжується розвиватися. Зокрема, в його колекції зараз 2 тис. 900 експозиційних особин і приріст за останній рік – десь 400 особин. Планується і надалі створювати умови для збільшення колекції звіринця, але поки це відбуватиметься в межах існуючої території зоопарку. Разом з тим, за його словами, розглядається перспектива відведення ще додаткових територій для зоопарку для відкриття «літніх таборів», де тварин розводитимуть.

«Ми зоопарк тут розширяти не будемо, його територія тут достатня - має 32 га. Це територія більша, ніж територія Московського зоопарку. Це досить пристойно для будь-якого європейського зоопарку. Якщо ми будемо розширяти, то розширятимемо так звану кормову базу, де можна вигулювати, вирощувати тварин - як літні табори, де б вони могли бути в більш природних умовах. Такі «табори» можуть бути десь в лісовій зоні за межами міста. Але поки зоопарк може розвиватися у своїх межах», - пояснив він.

У свою чергу присутній на заході екс-мер столиці, народний депутат Олександр Омельченко, який є меценатом зоопарку, вважає, що Київський зоопарк має стати закладом національного рівня.

Він наголосив, що хоча в зоопарку і відбувається приріст тварин в колекції, але все ж кращі темпи розвитку закладу може забезпечити лише державне фінансування.

«Це по кількості осіб є гарний приріст, а по вазі одного Боя - треба ще тисячі особин, щоб компенсувати те, що зоопарк втратив… Це треба не забувати. Треба, щоб зоопарк був не Київським, а національним, державним музеєм. Якщо уряд зрозуміє… Треба, щоб преса звернулася до Президента, до прем’єр-міністра і пояснила, що це національний зоопарк, це музей України, і щоб фінансування йшло з державного бюджету, тоді тут буде порядок», - впевнений О.Омельченко.

Сьогодні він також з представниками ЗМІ відвідав карпатських бурих ведмедів Потапа та Настю, яких також купив для столичного зоопарку. В подарунок передав їм мед зі своєї пасіки.