Несприятливий перебіг торгів на Українській біржі в середу, 29 серпня, визначався як зовнішнім, так і внутрішнім фоном.

Про це сказав у коментарі УНІАН аналітик інвестиційної компанії «Альтана Капітал» Сергій Белясов.

З внутрішніх подій він зазначив вихыд новини про те, що ФДМУ переніс оголошення конкурсів з продажу контрольних пакетів акцій енергогенерувальних компаній «Центренерго» і «Донбасенерго» з серпня на грудень поточного року. В результаті акції енергетиків істотно втратили в ціні, потягнувши за собою індекс Української біржі.

Відео дня

С.Белясов додав, що «додатковим негативом для вітчизняних інвесторів також була негативна динаміка індексів європейських майданчиків зранку, де інвестори закривали позиції, побоюючись негативних даних з ВВП США за 2-й квартал, враховуючи, що міжнародна статистика останнім часом рідко тішить інвесторів».

При цьому, за словами аналітика, побоювання учасників торгів щодо статистики з ВВП США не підтвердилися. Дані з ВВП, що вийшли, цілком співпали з прогнозами, що активізувало купівлі на світових майданчиках, в тому числі і на Українській біржі. Але цього виявилося недостатньо для виходу індексу UX у позитивну зону.

Як зазначив С.Белясов, позитиву в середу додала новина про розміщення 6-місячних векселів Італії. При цьому вартість розміщення істотно впала - до 1,58% у порівнянні з 2,45% на попередньому аукціоні місяць тому.

За інформацією аналітика, «торгова сесія на Українській біржі в середу відрізнялася високою волатильністю. Істотно просівши на старті, більшу частину сесії індекс UX провів в бічному русі і лише до кінця дня зробив спроби вийти в плюс. Однак зусиль покупців виявилося недостатньо».

Аналітик звернув увагу, що більшість індексних паперів Української біржі завершило сесії 29 серпня з втратами. Новина про перенесення конкурсу з приватизації вивела акції «Донбасенерго» (-2,69%) в аутсайдери дня. Істотним падінням відзначилися також папери "Укрнафти" (-2,31%) і "Райффайзен Банку Аваль» (-2,27%). Акції "Центренерго" (-1,32%), які очолювали список аутсайдерів поряд з «Донбасенерго», все ж частково відіграли втрати. У плюсі ​​завершився день для «Укрсоцбанку» (+3,40%) і Алчевського меткомбінату (+0,73%).

Як повідомляв УНІАН, індекс Української біржі за підсумками торгів у середу, 29 серпня, знизився на 1,29% - до 1002,25 пункту. Загальний обсяг торгів становив 75,2 млн грн.

Індекс ПФТС впав на 1,19% - до 383,86 пункту. Загальний обсяг торгів становив 235,3 млн грн.