Верховна Рада готує зміни до оподаткування на фондовому ринкуВерховна Рада у вівторок може розглянути в другому читанні законопроекти, що передбачають внесення змін до системи оподаткування на фондовому ринку, що може призвести до серйозних змін у структурі ринку.

Згідно з підготовленим пакетом законів, усі накопичені до 1 січня 2013 року збитки за операціями з цінними паперами будуть обнулені. А до нового фінансового результату від операцій з цінними паперами будуть застосовуватися загальні правила оподаткування (облік у валових витратах 25% від'ємного фінансового результату від операцій з ЦП) з кількома винятками. Інші нововведення - більш низький, 10-відсотковий, податок на прибуток від операцій з біржовими цінними паперами. А також зниження вдвічі (з 3 до 1,5%) акцизу з обороту за операціями з усіма позабіржовими паперами. За виключенням із загальних правил оподаткування зараз йде активний торг.

Перелік поправок, підготовлених різними лобістськими групами, зведений в один документ. Його під час другого читання податкових законопроектів буде виносити на обговорення парламентаріїв депутат з фракції Партії регіонів Юрій Воропаєв. У переліку поправок пропонується визначити, що витрати, понесені платниками податків при купівлі цінних паперів до 1 січня 2013 року, у повному обсязі будуть враховуватися при продажу таких цінних паперів у новому році. До того ж статус ЦП (біржові чи позабіржові) визначатиметься їхнім станом не на момент покупки в попередніх періодах, а на момент продажу. Отже, для відходу від податку з обороту позабіржових ЦП учасники фінансового ринку будуть стимулюватися до висновку цих паперів на біржу. При цьому взаємозараховувати прибуток і збитки від операцій за позабіржовими та біржовими паперами законодавець забороняє. Водночас щодо інших норм законопроекту все ще тривають торги, адже фондовики не до кінця задоволені запропонованими нормами.

Відео дня

За даними Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, загальний обсяг позабіржових операцій з цінними паперами (векселями та акціями) за підсумками 2011 року становив близько 1 трлн грн.