Мінфін схвалив Положення про фондові біржі, основним нововведенням якого, є встановлення порядку визначення біржового курсу цінного паперу. Можливість визначати біржовий курс ЦП дозволить зняти одну з проблем, пов'язаних з адмініструванням акцизу на операції з ЦП.

Схвалення Міністерством фінансів України підготовленого Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) Положення про функціонування фондових бірж, у якому чітко прописується процедура визначення біржового курсу цінних паперів, повинно зняти одну з проблем, пов'язаних з адмініструванням акцизу на біржові угоди з цінними паперами.

Про це УНІАН повідомив голова правління Української біржі Олег Ткаченко.

Відео дня

За його словами, відповідно до норм ухваленого наприкінці 2012 р. Верховною Радою закону про введення акцизу на операції з цінними паперами (№ 11285), нульова ставка податку на біржові операції з цінними паперами застосовується за умови розрахунку біржового курсу за цим папером відповідно до вимог НКЦПФР, які узгоджені з Міністерством фінансів України. До ухвалення цього Положення процедура розрахунку біржового курсу не була погоджена з Міністерством фінансів України, що ставило під сумнів можливість застосування до біржових угод нульової ставки податку.

Відтепер, за словами О.Ткаченка, з прийняттям узгодженого з Міністерством фінансів Положення, зникає одна з проблем, пов'язана з визначенням ставки податку за операціями з цінними паперами.

Раніше О.Ткаченко заявляв, що в ухвалених Верховною Радою змінах до Податкового кодексу, що стосуються оподаткування цінних паперів (Закон України № 11285), існує низка невизначеностей. Зокрема, за його словами, не прописано чітко, яка ставка повинна застосовуватися до біржових угод з цінними паперами, за якими в день операції не розраховувався біржовий курс. "З одного боку, коли для таких угод відсутня ставка податку, то ці угоди не оподатковуються", - зазначив О.Ткаченко. "Але, де упевненість, що податковий інспектор не буде намагатися застосувати фіскальний підхід до цієї оборудки?" - Додав він.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада наприкінці 2012 року ухвалила закон про запровадження акцизу на операції з цінними паперами (№ 11285). Відповідно до ухваленого закону, на позабіржові операції з цінними паперами вводиться податок у розмірі 0,1-1,5% від вартості реалізованих цінних паперів. До того ж біржові операції з цінними паперами від цього податку звільнені.