Варшава. Варшавська фондова біржа за підсумками 2012 зберегла перше місце серед європейських ринків капіталу за кількістю проведених первинних розміщень акцій (IPO), посівши за обсягом розміщень четверте місце.

Як передає кореспондент УНІАН у Польщі, про це свідчать дані рапорту IPO Watch Europe, підготовленого компанією PricewaterhouseCoopers.

Аналітики відзначили скорочення кількості IPO у Варшаві в минулому році майже вдвічі - до 105 на тлі скорочення обсягів залучених коштів до 731 млн євро з 2,2 млрд євро роком раніше.

Відео дня

На всіх фондових майданчиках Європи на публічному ринку в 2012 році дебютувало 263 компанії, які отримали за свої акції 10,9 млрд євро порівняно із залученими 26,5 млрд євро 430 емітентами у 2011 році.

До трійки найбільших бірж за кількістю проведених IPO увійшли, крім Варшавської, (WSE), Лондонська біржа (LSE Group, 79 компаній) і Deutsсhe borse (25).

Водночас за обсягом IPO трійку лідерів очолила LSE з 5,3 млрд євро, за якою йдуть Deutsсhe borse (2,1 млрд євро) і NYSE Euronext (близько 1 млрд євро).

"Здається, що, незважаючи на несприятливу економічну та політичну ситуацію в Європі, перспективи на ринку IPO поліпшуються, зокрема, якщо врахувати зростання активності в останньому кварталі минулого року", - зазначив, коментуючи представлені дані, Томаш Кінцевий із PwC.

Як повідомляв УНІАН, минулого року на Варшавській фондовій біржі провела первинне розміщення акцій тільки одна українська компанія - KDM Shipping, якій у серпні вдалося залучити близько 7 млн ​​дол. за 11% акцій замість планованих близько 36 млн дол. за пакет до 35%.

Глава Варшавської фондової біржі Людвік Соболевський в середині 2012 року прогнозував IPO на WSE до 10 компаній з України, які поповнили б ряди 12 українських емітентів, які вже котируються на польському фондовому ринку.

Довідка УНІАН. На створеній на початку 1990-х років Варшавській фондовій біржі, за останніми даними, котируються папери 439 компаній, зокрема 43 закордонні.

Компанії з України, перша з яких дебютувала у Варшаві в 2006 році, становлять найчисельнішу групу з іноземних емітентів на WSE і включені до спеціального національного індексу WIG-Ukraine.

Капіталізація всіх компаній на 16 січня 2013 становила понад 240 млрд дол.