Вартість акцій американських фастфудів, таких як McDonald's і Burger King, впала на тлі пропозиції президента США Барака Обами підвищити мінімальну заробітну плату до 9 дол. за годину.

Акції McDonald's впали більш ніж на 1,5%, до 94 дол. Папери Buffalo Wild Wings подешевшали на 4,52 дол., до 76,55 дол., пише The New York Times. Акції інших мереж фастфуду, Burger King і Wendy's, також впали - на 0,5% і 0,6%, відповідно.

McDonald's і франшизи ресторану не розкривають розмір зарплати своїх працівників. Інші ресторанні мережі, наприклад Wendy's Co. і Jack in the Box Inc., виділяють гроші на лобіювання проти збільшення мінімальної зарплати.

Відео дня

Тиск на вартість акцій чинить пропозиція Обами підвищити мінімальну зарплату, заявив The Huffington Post старший аналітик S&P Говард Сільверблатт.

«Я не можу сказати, що є тенденція», - водночас відзначив він.

За його словами, більш високий мінімальний розмір оплати праці, «безсумнівно, знизить прибуток. А це означає, що акціонери отримають менше грошей».

Він додав, що ресторани швидкого харчування, ймовірно, спробують обійти витрати на збільшення зарплат за рахунок підвищення цін у меню, передає Газета.RU.

У середу Обама виступив із щорічним посланням до конгресу "Про стан країни". Обама зазначив, що ключовим завданням США є збільшення чисельності середнього класу, на плечах якого тримається американська економіка. Він запропонував збільшити мінімальну заробітну плату з $7,25 до $9 за годину. Це підніме доходи 15 мільйонів американців. Передбачається, що керівники компаній підтримають такий крок.