Поштові авто "Укрпошти" доставляють друковані видання із тижневим запізненням / фото УНІАН

Депутати Чернігівської обласної ради схвалили звернення до Кабінету міністрів та керівництва компанії "Укрпошта" щодо упорядкування і стабілізації роботи національного оператора поштового зв'язку України в регіоні, де з літа реалізується пілотний проект щодо заміни стаціонарних відділень пересувними.

Читайте також"Укрпошта" попередила про збільшення термінів доставки пошти

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення прийнято сьогодні під час чергової сесії обласної ради.

Відео дня

У документі зазначається, що місцеві жителі незадоволені реалізацією пілотного проекту, оскільки поштові автомобілі, попри обіцянки керівництва "Укрпошти", прибувають до населених пунктів невчасно, друковані видання доставляються передплатникам із тижневим, а подекуди і двотижневим запізненням. Внаслідок неузгодженості графіку роботи мобільного поштового відділення утворюються чималі черги і не всі бажаючі встигають вчасно сплатити за спожиті комунальні послуги чи скористатись іншими поштовими сервісами.

Крім того, у тексті звернення наголошується, що редактори районних видань також масово скаржаться на зрив передплатної кампанії, адже через невчасну доставку преси люди відмовляються від газет.

"Усе це може викликати значне падіння попиту на регіональну періодику серед населення, спричинити зменшення аудиторії її передплатників і, як наслідок, скорочення тиражів районних ЗМІ, що наразі завершують процес роздержавлення. Така невтішна ситуація також несе суттєву загрозу інформаційній безпеці регіону, адже досить часто місцеві видання є основним засобом інформування мешканців віддалених сіл про події, які відбуваються в регіоні, державі та світі загалом", - говориться у рішенні.

Враховуючи ситуацію, що склалась у зв’язку із реалізацією пілотного проекту "Сільське відділення", депутати Чернігівської облради звернулися із проханням щодо невідкладного упорядкування і стабілізації роботи національного оператора поштового зв'язку України на Чернігівщині.

"Закликаємо негайно забезпечити виконання доручень президента України і припинити звільнення листонош, відновити роботу стаціонарних поштових відділень в селах та забезпечити своєчасну доставку пенсій і друкованих видань жителям Чернігівської області, які сповна натерпілись від результатів реформи поштового зв’язку", - наголошується у зверненні.

Як повідомляв УНІАН, влітку на Чернігівщині розпочалася реалізація пілотного проекту "Укрпошти" щодо заміни стаціонарних відділень пересувними.

Із 443 сільських поштових відділень (всього в області – 535) до пілотного проекту мали бути включені 433. У цих населених пунктах кілька разів на тиждень приїздитиме мобільна поштова бригада (начальник відділення, водій-кур'єр та листоноша), працівники якої доставлятимуть кореспонденцію, пенсії та прийматимуть платежі від населення. Періодичність приїзду поштової бригади залежить від кількості жителів у селах: до 100 мешканців – раз на тиждень, до 500 жителів – двічі, до 1200 – тричі. З-понад 1400 сіл Чернігівщини зміни роботи відділень зв'язку стосуватимуться понад 1200 (до 85%). Необхідність реформування поштових відділень у селах в «Укрпошті» пояснювали необхідністю їх оптимізації. Натомість у місцевих жителів нововведення викликали значне незадоволення через звільнення листонош та закриття стаціонарних поштових відділень.

Водночас під час візиту на Чернігівщину у листопаді президент України Петро Порошенко заявив, що з державного бюджету виділено 500 мільйонів гривень на подолання збитковості підприємства і дав доручення відновити роботу закритих стаціонарних відділень та звільнених працівників. Керівник регіонального відділення "Укрпошти" Олена Дорошенко повідомила про відновлення двох стаціонарних поштових відділень у Седневі (Чернігівський район) та Жадові (Семенівський район).