Ілюстрація REUTERS

Найбільший оператор мобільного зв'язку "Київстар" спільно з державним підприємством "Національні інформаційні системи" Міністерства юстиції запустили послугу мобільної ідентифікації та електронного цифрового підпису в промисловій експлуатації на всій території України.

Читайте такожЕлектронний підпис на sim-карті: в Україні повноцінно запускають мобільну ідентифікацію користувачів

Про це повідомив директор з розвитку бізнесу на корпоративному ринку "Київстар" Євген Кражан.

Відео дня

За його словами, в одинадцяти містах України вже розпочали роботу 22 точки видачі sim-карт Mobile ID і сертифікатів від АЦСК (акредитований центр сертифікації ключів) органів юстиції.

Такі карти зможуть отримати фізичні особи-підприємці, контрактні абоненти та корпоративні клієнти "Київстару" з будь-якого населеного пункту України.

"Всі основні гравці ринку також запускають цю технологію в тестовому режимі, що добре, оскільки це формує ринок і дає можливість нашим громадянам більш активно користуватися послугами цифрового формату. Компанія "Київстар" перша підійшла системно до вирішення цього питання. Україна тепер входить в першу двадцятку або тридцятку країн, які впроваджують послугу мобільного ідентифікації", - зазначив Кражан.

У свою чергу, заступник міністра юстиції України Сергій Пєтухов зазначив, що запуск Mobile ID - частина шляху з інтеграції в цифровий ринок Європейського Союзу.

"Наступний потенційних крок - це інтеграція нашої ринку довірчих послуг в ринок ЄС, що є пріоритетом для нашої країни. Це можливість ідентифікації всіх процедур в Україні з країнами Європи для того, щоб мати можливість в разі потреби отримувати послуги в ЄС", - сказав він .

За словами присутнього на прес-конференції начальника департаменту по роботі з малим та середнім бізнесом «Київстар» Костянтина Вечера, серед переваг Mobile ID - можливість значної економії часу і підвищений ступінь захисту ЕЦП.

"Сервіс мобільного ідентифікації та електронного цифрового підпису Mobile ID дозволяє нашим користувачам проходити цифрову ідентифікацію на електронних порталах, авторизуватися і використовувати цей сервіс як логін і пароль на електронних ресурсах, підписувати документи за допомогою ЕЦП і здійснювати операції, які вимагали особистої присутності, з оригіналами ваших документів. Для використання цього сервісу використовується спеціальна захищена sim-карта, яка підтримує стандарти 3G і 4G. Сервіс працює з будь-якими мобільними телефонами і операційними системами, в тому числі, кнопковими телефонами, - зазначив він.

false

Як повідомляв УНІАН, 7 листопада набув чинності закон «Про електронні довірчі послуги». Він офіційно дозволяє запустити технологію Mobile ID в Україні.

В кінці грудня 2017 року «Київстар» запустив сервіс Mobile ID в дослідну експлуатацію. На час її проведення користувачам в режимі аутентифікації доступні ресурси двох державних реєстрів: послуги Держгеокадастру та послуги Онлайн будинку юстиції. У листопаді 2018 року мобільний оператор Vodafone почав підключення послуги Mobile ID абонентам в рамках проекту Vodafone Smart City Kharkiv.

Довідка УНІАН. Mobile ID - сервіс мобільної ідентифікації користувачів, яка дозволяє абоненту використовувати свій мобільний телефон з встановленою в ньому SIM-картою для безпечної електронної ідентифікації. Mobile ID можна використовувати для доступу до захищених електронних документів, а також щоб ставити підпис на документах. Такий стандарт в змозі поліпшити якість надання адміністративних та інших сервісів.