Ексерти не вірять 5G-зв'язок в найближчі п'ять років в Україні / фото zn.ua

Експерти прогнозують перші комерційні запуски п'ятого покоління зв'язку в Україні не раніше 2020 року.

Читайте такожУ США запрацювала перша в світі комерційна мережа 5G-звязку

У коментарі УНІАН медіа-експерт, член правління Інтернет-асоціації України (Інау), радник голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Олександр Глущенко розповів, що найближчими роками повноцінного запуску технології очікувати не варто.

Відео дня

"5G в Україні в 2019 році може існувати лише як тестова площадка. За чутками, "Київстар" щось намагається вже робити в цьому напрямку. Але я не вірю в 5G в найближчі п'ять років в Україні. У нас голосовий зв'язок і 3G є не скрізь. Тому Україна точно не буде флагманом з впровадження п'ятого покоління", - підкреслив Глущенко.

За словами директора з розвитку бізнесу компанії Huawei Ukraine Олександра Сербіна, п'яте покоління в найближчому майбутньому не стане основною технологією зв'язку навіть у розвинених країнах.

"Я підкреслюю, що 5G не стане в найближчому майбутньому основною технологією. Вона не замінить собою LTE. Більш того, можна очікувати, що 4G залишатиметься основною технологією, якою користуватимуться звичайні користувачі, найменше, до 2025 року", - сказав експерт.

Сербін також зазначив, що перші комерційні запуски технології в Україні відбудуться не раніше 2020 року.

"Мій прогноз, що до 2020 року буде фіналізовано стандарти, і відбудуться деякі комерційні запуски. Я вважаю, що Україна не повинна надто швидко рухатися, має сенс зачекати рік-два, коли технологія стане більш зрілою. Буде більше сценаріїв використання. І після цього Україна може запровадити 5G", - вважає він.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці січня минулого року НКРЗІ продала ліцензії на 4G-зв'язок в діапазоні 2600 МГц трьом провідним операторам мобільного зв'язку – "Київстару", Vodafone і lifecell за 2,456 мільярда гривень.

6 березня НКРЗІ продала частоти для 4G-зв'язку в діапазоні 1800 МГц компаніям "Київстар", Vodafone і lifecell за 5,424 мільярда гривень.

У квітні 2018 року оператори мобільного зв'язку запустили зв'язок четвертого покоління 4G на частотах 2600 МГц, а в липні - в основному діапазоні 1800 МГц.