Мобільні оператори піднімають тарифи на зв'язок / фото УНІАН

Під кінець минулого року два з трьох операторів мобільного зв'язку - «Київстар» і lifecell - збільшили плату за послуги і закрили старі тарифи. Третій оператор Vodafone - поки тримається. Останній раз він піднімав ціни влітку.

Читайте такожВ Україні подорожчав стаціонарний телефонний зв'язок

Місяць тому, 12 грудня, lifecell вирішив підняти більшу частину своїх тарифів. У когось абонплата зросла на 33%, як у тарифному плані Хайп, а у когось аж на цілих 75%, як у користувачів тарифних планів Лайфхак.

Відео дня

В абсолютних цифрах вийшло, що більшість тарифів оператора зросли на 25-30 грн, а деякі від 40 до 75 грн.

У компанії проблеми не побачили: не можеш платити - переходь на дешевший тариф. Багато користувачів так і зробили. Компанія зазначає, що послугою "конструктор", де кожен може підібрати тариф сам собі, за останній місяць користувалися в 5 разів частіше, ніж зазвичай, пише LIGA.net.

У lifecell зазначили, що оскільки підняття великої кількості тарифів вже відбулося в грудні, оператор не планує підвищувати ціни найближчим часом.

"Київстар", у свою чергу, вирішив скасувати частину своїх старих дешевих та інших тарифів, яких у нього близько двохсот.

З 15 січня по 15 лютого 2019 оператор припинить дію частини старих тарифних планів, які на думку оператора були введені близько 5 років тому і "які є застарілими та не відповідають вимогам клієнтів або ринкової ситуації".

Оператор вирішив підчистити в основному бюджетні тарифи, за якими абоненти могли мало і рідко платити та спілкуватися голосом. Наприклад, власники тарифу "Базовий" могли безлімітно спілкуватися в мережах "Київстар" і не платити щомісячну абонплату. Дзвінки на інші оператори коштували 1,5 грн хвилину, а 50 Мб інтернету - 3 грн. Тепер же цим абонентам доведеться переходити, наприклад, на найдешевший тариф Безлім Соцмережі - за 75 грн.

Список тарифів, які закриваються:

XXL

Базовий

Безлім + Київстар

Класичний

Комфорт

Ультра Комфорт

Вільний Київстар 35

Вільний смартфон

Би29

5+0 Новий!

Вільний Київстар

Комфорт+

Київстар 3G онлайн 2017

Також, "Київстар" розпочав днями переводити абонентів передплаченого тарифу Онлайн 4G на тариф Онлайн 4G+, який коштує на 40 грн дорожче, але включає такий же пакет послуг. Абонплата в новому тарифі Онлайн 4G+ становить вже 115 грн замість 75 грн в старому Онлайн 4G. Тобто, вона підвищилася на 50% (без урахування переходу з місячної абонплати на чотиритижневу). Тариф був введений не так давно — 21.09.2017 року. Оператор підкреслив, що вартість послуг у цьому тарифі була значно нижчою за ринкову, тому його замінили.

У "Київстарі" не відповіли на питання, чи планує компанія в найближчі два місяці закривати старі тарифи або підвищувати вартість нових, відзначає видання.

Між тим, начальник відділу зв'язків з громадськістю ВФ Україна (Vodafone) Вікторія Рубан розповіла, що у них найближчим часом не передбачається змін у тарифних планах, архівних і діючих. У Vodafone називають свої тарифи адекватними ринку.

Зараз на сайті lifecell мінімальний тариф з актуальною лінійки prepaid - Дзвінки всім - 80 грн за 4 тижні. У "Київстару" мінімальний актуальний тариф - Безлім Соцмережі - 75 грн. У Vodafone є тариф SuperNet Start - 65 грн за 4 тижні.

Це помітно перевищує середній чек за надання послуг (ARPU), який вони мали в третьому кварталі 2018 року (56 грн - Vodafone, 57 грн - Київстар, 59 грн - lifecell). Тому, швидше за все, середній чек у мобільників в першому кварталі нинішнього року значно збільшиться.

Примітно, що у всіх операторів серед актуальних лінійок немає спеціальних тарифів для дзвінків. Навіть найдешевші пропозиції обов'язково включають інтернет-пакети. При цьому, ще далеко не всі користувачі мобільного зв'язку обзавелися смартфонами.