НКРЗІ розповіла, скільки міст України підключили до 4G / фото УНІАН

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) опублікувала офіційну інформацію про поточне покриття 4G-мережами території України.

Читайте такожВ Україні подорожчав мобільний зв'язок: скільки платитимемо

Як повідомляє прес-служба відомства, згідно з умовами 4G-тендеру, всі його переможці, тобто "Київстар", "Vodafone Україна" і lifecell, були зобов'язані забезпечити можливість отримання відповідних послуг з дати початку дії ліцензії:

Відео дня

протягом 12 місяців — не менше 90% населення кожного обласного центру України;

протягом 42 місяців — не менше 90% населення кожного населеного пункту з населенням більше десяти тисяч осіб (крім зони дії АТО і тимчасово окупованої території України).

При цьому кожні півроку, не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним півріччям, оператори повинні повідомляти споживачів шляхом розміщення інформації на своєму веб-сайті і письмово НКРЗІ про виконання попереднього пункту умов користування смугами радіочастот із зазначенням переліку населених пунктів, у яких ліцензіат забезпечив можливість отримання зазначених послуг.

З переліком обласних центрів і населених пунктів України, в яких забезпечена можливість отримання послуг 4G, можна ознайомитися тут.

Для подальшого впровадження 4G операторам мобільного зв'язку вже видано понад 35,5 тис. дозволів на експлуатацію радіоелектронних засобів (РЕЗ): для 3G / UMTS — понад 24,5 тис.; для 4G / LTE (1800) — більше 9,5 тис.; для 4G / LTE (2600) — близько 1,5 тис. дозволів, додали в НКРЗІ.

Як повідомляв УНІАН, 6 березня 2018 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) продала частоти для розвитку в Україні зв'язку нового покоління – 4G трьом провідним операторам мобільного зв'язку – «Київстар», Vodafone і lifecell за 5,424 млрд грн.

Оператори «Київстар», lifecell і Vodafone викупили перші три лоти на зв'язок четвертого покоління за 3,17 млрд грн.

За результатами торгів «з голосу» оператор мобільного зв'язку «Київстар» став переможцем конкурсу на 4G-зв'язок в діапазоні 1800 МГц за четвертим і шостим лотами, запропонувавши за ліцензію 612 млн грн і 900 млн грн, відповідно.

Оператор мобільного зв'язку компанія «ВФ Україна», що працює під брендом Vodafone, стала переможцем конкурсу на 4G-зв'язок в діапазоні 1800 МГц за п'ятим із шести лотів, запропонувавши за ліцензію 742 млн грн при стартовій ціні 265 млн грн.