Китайці не будуть присутні в 5G в Польщі / фото УНІАН

Польща має намір виключити техніку Huawei зі своєї майбутньої мережі 5G на користь європейських гравців.

Читайте такожСША запідозрили Huawei в розкраданні технології для тестування смартфонів

Про це заявив урядовий чиновник, який говорив на умовах анонімності, пише Reuters.

Відео дня

Політики польського уряду обмірковують наступні кроки разом з Європейським Союзом і НАТО, але ще не визначили, який виробник телекомунікаційного обладнання може замінити Huawei, повідомляють джерела.

11 січня польська влада оголосила про арешт китайського громадянина, працівника місцевого відділу Huawei, за звинуваченням у шпигунстві.

"Арешт шпигуна означає кінець дискусії", - сказав співрозмовник. "Я думаю, що китайці не будуть присутні в 5G в Польщі".

Фінська фірма Nokia і шведська телекомунікаційна компанія Ericsson є двома провідними європейськими конкурентами, які могли б надати обладнання для мережі 5G в Польщі.

Президент Польщі Анджей Дуда також припустив, що Huawei, ймовірно, усунуть.

"Я, безумовно, ближче до співпраці з європейськими фірмами або американськими, ніж з виробниками з Азії", - сказав Дуда в інтерв'ю польському сайту Money.pl.

Як передає «Європейська правда», минулого року найбільші в Польщі компанії мобільного зв'язку Оrange Polska і T-Mobile почали співпрацю з Huawei з побудови мереж 5G, однак це, схоже, може змінитися.

Ряд держав, зокрема США, Канада, Австралія, Великобританія і Японія наклали значні обмеження на Huawei і ZTE (Норвегія та Німеччина також розглядають подібні кроки) через побоювання, що використання продукції компаній зробить їхні мережі уразливими для проникнення і шпигунства ззовні. В Huawei відкидали подібні підозри.

Техніка Huawei нібито "чорні двері", які дають китайським спецслужбам доступ до зашифрованих даних пристроїв, хоча Пекін це заперечує. В Єврокомісії переконані, що китайські компанії виробляють чіпи, які можуть бути використані "для отримання наших секретів".