Ілюстрація REUTERS

Авторитетне американське видання Bloomberg вирішило з'ясувати, як за останні кілька років подорожчали флагманські смартфони найвідоміших брендів.

Читайте такожНовий витік: смартфон Samsung Galaxy Note 10 отримає чотири камери на задній панелі

Відправною тимчасовою точкою для свого порівняльного аналізу журналісти вибрали 2011 рік. Що ж стосується брендів, крім нинішніх лідерів ринку Samsung і Apple, уваги Bloomberg удостоїлися Google і Huawei, хоча у випадку китайського виробника аналіз закінчився на недавно представленій Huawei Mate X, тоді як перший Pixel вийшов у 2016 році. Тобто, по суті, це дослідження як дорожчали флагмани Samsung і Apple з 2011 року, пише itc.ua.

Відео дня
фото bloomberg.com

Найпомітніший стрибок цін припав на 2017 рік, коли вийшов Apple iPhone X. Після цього Samsung і Google відчутно підвищили ціни на свої флагмани. По суті, того року смартфони зрівнялись за ціною з преміальними ноутбуками.

Samsung Galaxy Fold і Huawei Mate X — незаперечні лідери цієї гонки цін, якщо так можна висловитися. Але ціна традиційних флагманів теж помітно злетіла вгору в порівнянні з минулим поколінням. Наприклад, ціна на iPhone Xs Max в США досягає $1450, тоді як преміальний Galaxy S10+ за ціною $1600 не особливо то і відстає від Galaxy Fold за $1980. У далекому 2011 році флагмани Samsung (Galaxy SII) і Apple (iPhone 4s) можна було купити за $600 і $650 відповідно. Що цікаво, нинішні здешевлені флагмани Samsung Galaxy S10e та Apple iPhone Xr всього на $100 дорожче тих же Galaxy SII та Phone 4s. На тлі флагманів Samsung і Apple, які помітно подорожчали цього року, смартфони Google Pixel явно виглядають «недооціненими».

Якщо брати ринок смартфонів в цілому, а не окремо верхній його сегмент, то тенденція для покупців теж вельми невтішна — ціни зростають. Згідно з даними IDC, середня ціна на смартфон в четвертому кварталі 2018 року на міжнародному ринку в річному вираженні зросла з $542 до $575.