Ілюстрація REUTERS

Уряд визначив соціальні нормативи у сфері транспортного обслуговування для надання можливості монетизації пільг на проїзд усіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах.

Читайте такожВ Україні змінили механізм монетизації субсидій

Про це йдеться в постанові Кабінету міністрів України «Про встановлення державних соціальних нормативів у сфері транспортного обслуговування», опублікованому на Урядовому порталі.

Відео дня

Згідно з повідомленням прес-служби Кабміну, зазначеною постановою затверджується соціальна норма кількості пільгових поїздок, а також розподіл пільгових поїздок транспортом загального користування на міських та приміських маршрутах, що необхідно для визначення розміру щомісячної готівкової виплати.

За інформацією прес-служби, постанову підготовлено відповідно до статей 5 і 10 Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії», якими передбачено встановлення державних соціальних нормативів у сфері транспортного обслуговування.

У прес-службі відзначають, що пунктом 8 Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 6 грудня 2016 року № 1 774-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» визначено, що пільги з оплати проїзду, передбачені законами України, можуть надаватися в готівковій формі в порядку і розмірах, встановлених Кабінетом міністрів України.

Як зазначає прес-служба, ухвалення вищезазначеної постанови дає можливість встановити громадянам, які згідно із законодавством мають пільги з оплати проїзду в міському та приміському транспорті, соціальну норму кількості поїздок на місяць за видами транспорту, на основі якої пільги можуть надаватися в готівковій формі.

"Монетизація усуває несправедливість нерівномірного доступу до зазначеної пільги, а пільговики одержать можливість витратити гроші на свій розсуд", - йдеться в повідомленні прес-служби Кабміну.

Відзначається, що ухвалення постанови дозволяє органам місцевого самоврядування надавати пільги окремим категоріям громадян із оплати проїзду в готівковій формі.

Як повідомляв УНІАН, за даними Мінсоцполітики, на монетизацію пільг в Україні в 2018 році буде потрібно близько 20 млрд грн.