фото УНІАН

Госплощадка OpenMarket (ДП "СЕТІВ") безкоштовно роздає конфісковані автомобілі на "бляхах". Але лише за умови, що одержувачі подарунків за власні гроші розмитнять авто.

Читайте такожУкраїнці незаконно завезли до країни вже чверть мільйона авто на "евробляхах"

Про це повідомляє Страна.uа.

Відео дня

Відразу три таких лота було виставлено на ознайомлення на сайті держпідприємства. В свіжому аукціоні зазначено три німецьких іномарки: BMW 320 1996 р. в., Volkswagen Passat 1991 р. в. і Mercedes-Benz Е 220 1996 р. в.

Як уточнили UBR.ua у OpenMarket, таких авто у них багато, але це не зовсім "евробляхи", у звичному розумінні слова.

"Це конфіскат митниці, швидше за все, за контрабанду. Взагалі затриманих автомобілів досить багато. Думаю, авто 300-500 точно. Точну статистику не ведемо, але в західних областях майже всі такі (перебувають у нас на зберіганні). Але не всі йдуть безкоштовно", - пояснив гендиректор державні майданчики Віктор Вишнев.

Хоча авто віддають безкоштовно, але просто так не подарують. Умова дарування — "бляхи" доведеться розмитнити за всіма правилами.

"Передане безоплатно майно може бути відчужене лише за умови сплати мита та інших податків і зборів", — йдеться в поясненні до лотів.

І заплатити доведеться не мало. За підрахунками експертів самої площадки, розмитнити один з цих автомобілів обійдеться від 163 тисяч до 222,5 тисячі гривень. Тобто простіше знайти такий же розмитнений автомобіль на сайтах з оголошеннями.

"Митниця виставляє на них завищені митні нарахування. Тому вони часто не продаються, і доходять до безкоштовної реалізації", - уточнив Вишнев.

Та й отримати авто безкоштовно дозволять не всім. За законом, подарувати майно можна:

- органам державної влади;

- закладам охорони здоров'я, освіти, соціального забезпечення, соцзахисту тощо;

- установам виконання покарань;

- слідчим ізоляторам;

- військовим формуванням;

- на благодійні цілі;

- для переробки, знищення (утилізації) такого майна.

Тобто у більшості випадків, розмитнення мають сплатити держкоштами. Держава заплатить сама собі.