Ілюстрація REUTERS

Міністерство інфраструктури оцінює прямі збитки України внаслідок вимушеного зменшення тоннажності суден, які заходять до українських портів Маріуполя і Бердянська, після будівництва Керченського мосту, що обмежує своєю висотою прохід кораблів, в 500 мільйонів гривень на рік.

Читайте такожУ 3,5 рази дорожче від Кримського мосту: в Росії запланували нове мегабудівництво (інфографіка)

Про це повідомив журналістам після засідання уряду міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Відео дня

"Ми орієнтовно оцінюється в півмільярда гривень на рік прямі збитки із-за того, що була зменшена тоннажність судів по заходу в наші два порти на Азовському морі, а саме в Маріуполь і Бердянськ, але непрямі збитки - це мільярдні збитки", - сказав міністр.

Омелян зазначив, що, крім обмеження тоннажності, Керченський міст загалом щодня ставить під загрозу закриття прохід суден через Керченську протоку.

"Цей міст - не просто міст, це інструмент економічного і політичного тиску на Україну, інструмент блокування в будь-яку секунду Керченської протоки для судів не лише з українським прапором, але і всіх країн", - сказав міністр.

Він зазначив, що відповідні звернення в міжнародні судові інстанції було надіслано Міністерством закордонних справ України, і українські підприємства також порахували збитки, які будуть виставлені РФ.

Як повідомляв УНІАН, про необхідність побудувати перехід через Керченську протоку президент РФ Володимир Путін заявив одразу після анексії Криму - у березні 2014 року. Його обіцяли побудувати до 2018 року, а здати в експлуатацію влітку 2019-го, міст був відкритий 15 травня 2018 року.

Відкриття мосту негативно позначається на роботі українських портів Маріуполь і Бердянськ, оскільки не всі кораблі можуть пройти під цією спорудою.