АМПУ скоротила прибуток / фото УНІАН

Державне підприємство «Адміністрація морських портів України» (АМПУ) у січні-червні 2018 року скоротила чистий прибуток на 28,6% - до 1,305 млрд грн з 1,828 млрд грн.

Читайте такожНАБУ завершило розслідування масштабних розкрадань в Адміністрації морпортів

Про це свідчать дані фінансового звіту держпідприємства за перше півріччя 2018 року.

Відео дня

Згідно зі звітом, валовий прибуток АМПУ становив 1,952 млрд грн, що на 25,5% менше за аналогічний показник 2017 року.

«З початку 2018 року АМПУ працює в нових економічних умовах. З 1 січня набули чинності нові, більш ліберальні ставки портових зборів, знижені на 20%. Зниження ставок і падіння вантажообігу в українських портах у першому півріччі на 3,1% призвело до зменшення чистого доходу підприємства на 0,6 млрд грн і чистого прибутку на 0,5 млрд грн», - прокоментував фінансові підсумки півріччя керівник АМПУ Райвіс Вецкаганс, повідомили в прес-службі підприємства.

При цьому підприємство перерахувало на користь держави 2,1 млрд грн, що становить 58% отриманого доходу за вказаний період, з них: дивіденди 1,069 млрд грн та податок на прибуток 0,307 млрд грн.

За словами Вецкаганса, зменшення з початку поточного року розмірів відрахувань АМПУ до держбюджету з 75% до 50% дозволило частково компенсувати фінансові втрати від зниження ставок портових зборів і акумулювати кошти на капітальні інвестиції в проекти з днопоглиблення, а також з модернізації та будівництва причального фронту.

Як зазначили у держпідприємстві, якщо в 2016 році на ці цілі було спрямовано 650 млн грн, то в 2017 – вже 1,6 млрд грн, а в поточному році АМПУ планує вкласти в інфраструктуру портів вже близько 2,9 млрд грн.

Довідка УНІАН. Адміністрація морських портів України (АМПУ) - одне з найбільших державних підприємств морської галузі, створено в 2013 році в результаті реформи морської галузі України для управління державним майном в морських портах країни та його ефективного використання, створення механізмів для залучення інвестицій у портову інфраструктуру, для її розвитку і стабільної роботи бізнесу. Серед інших завдань АМПУ - підтримка паспортних глибин акваторій портів, безпеки мореплавства та ін.

АМПУ входить до сфери управління Міністерства інфраструктури України і об'єднує українські морські порти та інші інфраструктурні елементи, одночасно сприяючи розвитку і конкурентоспроможності кожного з них.